Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Το robot της Toyota, ένας συμβιοτικός βοηθός

Toyota Robot

Η Toyota δημιούργησε ένα νέο, τρίτης γενιάς ανθρωποειδές robot, που ονομάζεται T-HR3 και έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους ανθρώπους, με ασφάλεια. Η κατασκευή ανήκει στο Partner Robot Division της Toyota. Οι προηγούμενες εκδόσεις είχαν επιδείξει φοβερές  ικανότητες, όπως το να παίζουν μουσικά όργανα, ενώ η τρίτη γενιά που βλέπουμε τώρα φαίνεται να έχει εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο.

Το σημαντικότερο σημείο του σχεδιασμού του είναι ότι διαθέτει το επονομαζόμενο Μaster Maneuvering System, που είναι μια πλατφόρμα απομακρυσμένου ελέγχου του robot μέσω εικονικής πραγματικότητας – Virtual Reality. Το σύστημα αυτό είναι κατασκευασμένο ώστε το T-HR3 να αντιγράφει ακριβώς τις κινήσεις του χρήστη.
Για όσους έχουν δει το Pacific Rim, κάτι ανάλογο!
Το T-HR3 έχει σχεδιαστεί να βοηθά τους ανθρώπους σε μία ευρεία γκάμα διαφορετικών καταστάσεων, όπως σε νοσοκομεία, σε κατ’ οίκων περίθαλψη, σε κατασκευαστικά έργα, σε περιοχές που χτυπήθηκαν από μία καταστροφή, και όπως αναφέρουν και οι ίδιοι, ακόμα και στο διάστημα.

Το robot θυμίζει έναν σχετικά μικρό σε ύψος άνθρωπο, με μακριά χέρια. Άσπρα πάνελ καλύπτουν τα μηχανικά μέλη του και διαθέτει οπτικούς ανιχνευτές στο κεφάλι του.

Toyota Robot

Ο χειριστής του Master Maneuvering System θα πρέπει να φορέσει τις αισθητήρες στα χέρια και πόδια που δίνουν πλήρη περιγραφή των κινήσεων του στο robot, και του δίνουν την δυνατότητα να έχει όλο το εύρος των κινήσεων του και να περπατήσει σε σταθερό σημείο. Μεταδίδεται ακόμα και η κίνηση των χεριών για να πιάνει και να χειρίζεται αντικείμενα.

Ο χειριστής μπορεί να χρησιμοποιήσει και τους οπτικούς αισθητήρες, με την βοήθεια ενός HTC Vive.

Ο συγχρονισμός των κινήσεων έχει και διάφορα μέτρα προστασίας ώστε οι κινήσεις του robot να μην δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στον χειριστή. Για παράδειγμα, να μην καταλήξει ο χειριστής να δώσει μια μπουνιά στον εαυτό του με την βοήθεια του robot!

 

Πηγές

 

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο