Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Φωτίζοντας την αθέατη πλευρά της σελήνης

Φωτίζοντας τη σκοτεινή πλευρά της σελήνης

Η Κίνα πραγματοποίησε ένα μεγάλο πρώτο βήμα για την εξερεύνηση της αθέατης πλευράς της Σελήνης, με την επιτυχή έναρξη ενός επικοινωνιακού δορυφόρου. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Queqiao ή διαφορετικά Magpie Bridge, εκτοξεύθηκε με τον πύραυλο Long March-4C στις 5.28 π.μ. τοπική ώρα από το Xichang Satellite Launch Center της νοτιοδυτικής Κίνας.

Περίπου 25 λεπτά αργότερα, ο δορυφόρος χωρίστηκε από τον πύραυλο και εισήλθε σε μια τροχιά μεταφοράς Γης-Σελήνης, με τα ηλιακά πάνελ και τις κεραίες επικοινωνίας να ξεδιπλώνονται με επιτυχία.

“Η εκτόξευση αποτελεί βασικό βήμα για την Κίνα, στο να επιτύχει το στόχο της να είναι η πρώτη χώρα που στέλνει έναν ανιχνευτή ο οποίος θα προσεληνωθεί ομαλά και θα εξερευνήσει την αθέατη πλευρά της Σελήνης”, δήλωσε ο Zhang Lihua, επικεφαλής του έργου.

Η αθέατη πλευρά της Σελήνης δεν είναι ορατή από τη Γη και κανένα διαστημικό σκάφος δεν έχει προσεληνωθεί ποτέ εκεί. Ο μόνος τρόπος να εξερευνήσουμε αυτήν την πλευρά του φυσικού δορυφόρου μας, είναι να δημιουργήσουμε έναν τρόπο επικοινωνίας με κάθε σκάφος που στέλνουμε εκεί, εξ ου και η ονομασία  Magpie Bridge (γέφυρα), στόχος της οποία είναι να μεταδίδει τα σήματα από την αθέατη πλευρά πίσω στη Γη.

Για να γίνει αυτό, το διαστημικό σκάφος θα πρέπει να εισέλθει σε τροχιά γύρω από το δεύτερο Λαγκρανζιανό σημείο, που βρίσκεται περίπου 455.000km από τη Γη. Η αποστολή περιλαμβάνει μια πληθώρα δύσκολων ελιγμών, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης κοντά στη Σελήνη για να επωφεληθεί από τη σεληνιακή βαρύτητα για να μπει σε τροχιά και να προχωρήσει σε μια σειρά ελιγμών.

Η Κίνα στοχεύει να αγγίξει την απομακρυσμένη πλευρά της Σελήνης φέτος, μέσα στο επόμενο διάστημα. Η αποστολή Chang’e 4 περιλαμβάνει μία διαστημική κάψουλα, μια ρομποτική βάση που θα χρησιμοποιηθεί στην προσελήνωση και ένα εξερευνητικό όχημα και θα είναι η δεύτερη σεληνιακή προσεδάφιση της Κίνας μετά την επιτυχημένη Chang’e 3.

Ο προτεινόμενος χώρος προσεδάφισης για την αποστολή είναι ο κρατήρας Von Kármán στη λεκάνη του νότιου πόλου-Aitken στην ανεξερεύνητη μακρινή πλευρά της Σελήνης. Ο κρατήρας πρόσκρουσης πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο τέτοιο χαρακτηριστικό της Σελήνης.

Ο δορυφόρος Queqiao θα υποβληθεί σε διάφορες δοκιμές τους επόμενους έξι μήνες ώστε να επιβεβαιωθεί ότι είναι έτοιμος να λειτουργήσει ως δορυφόρος αναμετάδοσης. Τότε η Κίνα θα δώσει στην αποστολή Chang’e 4 το πράσινο φως.

Ο δορυφόρος Magpie Bridge πήρε το όνομά του από την κινεζική μυθολογία, κατά την οποία οι μάγοι σχηματίζουν μια γέφυρα για να επιτρέψουν στην Zhi Nu, την έβδομη κόρη της Θεάς του Ουρανού, να συναντήσει τον σύζυγό της, που τους χωρίζει ένας Γαλαξίας.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο