Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα, το Τσέρνομπιλ πρόκειται να παράγει ενέργεια ξανά

Χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα, το Τσέρνομπιλ πρόκειται να παράγει ενέργεια ξανά

Πριν από 31 χρόνια, στις 26 Απριλίου 1986, το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ που έλαβε χώρα στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας της περιοχής,  απελευθέρωσε ραδιενέργεια 10 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα της Χιροσίμα, αναγκάζοντας έτσι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν μόνιμα την περιοχή.

Τώρα, ο εγκαταλελειμμένος χώρος πρόκειται να αρχίσει να παράγει ενέργεια ξανά. Αλλά αντί για πυρηνική ενέργεια, το Τσέρνομπιλ θα φιλοξενήσει φωτοβολταϊκά ηλιακά πάνελ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Rodina Energy Group, μια ουκρανική εταιρεία και η Enerparc Ag, μια γερμανική εταιρία Α.Π.Ε, ανακοίνωσαν την από κοινού ανάπτυξη ενός έργου αξίας 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός ηλιακού αγροκτήματος ενός megawatt στην περιοχή, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον απενεργοποιημένο αντιδραστήρα.

Η κατασκευή πιθανότατα θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ενθαρρύνει τις εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή του Τσέρνομπιλ, προσφέροντας οικονομικές εκτάσεις και υψηλές τιμές για την ενέργεια που θα παράγεται και θα δίνεται στο δίκτυο.

Το 2016, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο ανακατασκευής 1.000 τετραγωνικών μιλίων εγκαταλελειμμένης γης γύρω από το Τσερνομπίλ. Το έδαφος εξακολουθεί να είναι πολύ ραδιενεργό για τη γεωργία, αλλά η περιοχή εξακολουθεί να συνδέεται με τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα της Ουκρανίας με γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1970. Αυτό καθιστά την τοποθεσία ιδανική για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ουκρανική κυβέρνηση καταβάλλει στις εταιρείες Rodinia και Enerparc 15 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι σχεδόν 40% υψηλότερη από το μέσο κόστος της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, αναφέρει το Bloomberg.

Chernobyl exclusion zone

Οι εταιρείες, μαζί με άλλους εταίρους, σχεδιάζουν να παράγουν μέχρι και 99 επιπλέον megawatts ηλιακής ενέργειας στην περιοχή.

Ενώ είναι μια θετική κίνηση, απέχει αρκετά από τα ποσοστά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνομπίλ πριν από την καταστροφή του 1986. Την εποχή του ατυχήματος, το Τσέρνομπιλ είχε τέσσερις αντιδραστήρες των 1.000 megawatts, με έναν πέμπτο υπό κατασκευή.

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο