Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

12 προϊόντα τεχνολογίας της τελευταίας 10ετίας

tablet - smartphone

Ο κόσμος ήταν ένα πολύ διαφορετικό μέρος πριν από 10 χρόνια.

Αρκετά εντυπωσιακά προϊόντα και υπηρεσίες, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά, έχουν εφευρεθεί μόλις τα τελευταία 10 χρόνια – μερικά, τα τελευταία πέντε ή οκτώ.

1. iPad

Όταν ο Steve Jobs εισήγαγε το iPad πριν από επτά χρόνια, το περιέγραψε ως «την καλύτερη εμπειρία περιήγησης που θα έχετε ποτέ». «Είναι απίστευτα σπουδαίο, καλύτερο από έναν φορητό υπολογιστή, πολύ καλύτερο από ένα smartphone», είχε δηλώσει ο Jobs στις οθόνες τον Ιανουάριο του 2010.

Το αρχικό κόστος του iPad κυμαίνονταν μεταξύ των $ 499 και $ 829. Βέβαια από τότε, η συσκευή έχει περάσει από αρκετές αλλαγές και πολλά στάδια τιμών.

2. Google Chrome

Η Google παρουσίασε το πρόγραμμα περιήγησης Chrome την 1η Σεπτεμβρίου του 2008.

«Στην επιφάνεια σχεδιάσαμε ένα παράθυρο του προγράμματος περιήγησης που απλό» γράφει στο επίσημο ιστολόγιο της Google ο CEO της Google Sundar Pichai (ο οποίος ήταν τότε αντιπρόεδρος της διαχείρισης προϊόντων). «Όπως και η κλασική αρχική σελίδα της Google, το Google Chrome είναι καθαρό και γρήγορο», έγραψε ο Pichai. «Βγαίνει από το δρόμο σας και σας φέρνει εκεί που θέλετε να πάτε».

3. Snapchat

Το Snapchat κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο App Store το καλοκαίρι του 2011 ως εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για την αποστολή εξαφανισμένων φωτογραφιών. Εκείνη την εποχή, ονομάστηκε Pictaboo, αλλά είχε το ίδιο διάσημο εικονίδιο φάντασμα (Ghostface Chillah). Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011, το όνομα είχε αλλάξει σε Snapchat και ξεκίνησε να έχει απήχηση στους έφηβους του Λος Άντζελες.

Έξι χρόνια αργότερα, το Snapchat είναι μια δημόσια εταιρεία ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει επεκταθεί σε συνεργασίες με εκδότες, τηλεοπτικές εκπομπές, προϊόντα hardware  και προϊόντα επαυξημένης πραγματικότητας.

4. Airbnb

Η ιδέα για την Airbnb δημιουργήθηκε το 2007, όταν ο συνιδρυτής Joe Gebbia έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον συγκάτοικό του, Brian Chesky, υποδεικνύοντας ότι ενοικιάζουν το διαμέρισμά τους για να βγάλουν επιπλέον χρήματα. Μετά από μερικές προσπάθειες, το Air Bed & Breakfast τελικά ξεκίνησε το 2008 ως μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για ενοικίαση ελεύθερου δωματίου.

Η Airbnb εργάζεται τώρα για να προσφέρει επιλεγμένες εμπειρίες που ονομάζονται Trips καθώς και καταλύματα υψηλού επιπέδου.

Εννέα χρόνια μετά την εκτόξευση, η Airbnb είναι κερδοφόρα και αποτιμάται στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη υψηλότερη startup στις ΗΠΑ.

5. Spotify

To Spotify ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Οι δημιουργοί της εταιρείας, Daniel Ek και Martin Lorentzon, έκαναν το ντεμπούτο τους με το όνομα “Spotify” το 2005.

Η Spotify ξεκίνησε μια δημόσια beta έκδοση την άνοιξη του 2007, αλλά δεν πέρασε μέχρι που η εταιρεία υπέγραψε συμφωνίες αδειοδότησης με τη Sony, την Universal, την κ.α. Αρχικά, ο καθένας μπορούσε να αγοράσει μια συνδρομή premium, αλλά η δωρεάν έκδοση του Spotify ήταν διαθέσιμη μόνο με πρόσκληση.

Εννέα χρόνια αργότερα, η Spotify έχει 140 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες παγκοσμίως.

6. Oculus

Το Oculus VR ξεκίνησε σε ένα γκαράζ στο Irvine της Καλιφόρνια τον Ιούνιο του 2012. Στη συνέχεια, ο 19χρονος Palmer Luckey δημιούργησε την εταιρεία στο Kickstarter, συλλέγοντας σχεδόν τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια για τα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας. Αφού συγκέντρωσε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Luckey πούλησε το Oculus στο Facebook το 2014 για 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τώρα, ο Luckey έχει εγκαταλείψει το Oculus, αλλά η εταιρεία VR ζει στο Facebook. Μπορείτε να αγοράσετε ένα Oculus Rift και Touch για $ 499. Επίσης, το Facebook σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ένα ακουστικό VR αξίας $ 200 το 2018.

7. Instagram

Το Instagram κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2010 με 25.000 άτομα να εγγράφονται την πρώτη ημέρα. Μέχρι το 2011, το Instagram ήταν το Apple iPhone της χρονιάς, και μέχρι τον Απρίλιο του 2012, ο CEO της Facebook Mark Zuckerberg απέσπασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να αγοράσει την εταιρεία.

Το Instagram έχει τώρα 200 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες ημερησίως και έχει την δυνατότητα αποστολής απευθείας μηνυμάτων, έχει ξεκινήσει τις τύπου Snapchat Stories που έχει πλέον περισσότερους μηνιαίους χρήστες και έχει προσθέσει ζωντανά βίντεο, φίλτρα προσώπου, αυτοκόλλητα και πολλά άλλα.

8. Kickstarter

Το Kickstarter, η πλατφόρμα παρουσίασης και υποστήριξης ανεξάρτητων εταιρειών και προϊόντων, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2009, αφού ο συνιδρυτής Perry Chen ήθελε έναν τρόπο να συγκεντρώσει το κόστος της πρόσκλησης μουσικών σε ένα τζαζ φεστιβάλ στη Νέα Ορλεάνη.

Το πρώτο προϊόν ήταν ένα t-shirt του Grace Jones που δημιούργησε ο Chen, το οποίο όμως δεν ανταποκρίθηκε στο στόχο του για άντληση κεφαλαίων.

Από τότε, 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποστηρίξει διάφορα projects  και 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το site.

9. Android

Όταν ο ιδρυτής της Google, Sergey Brin και ο τεχνικός διευθυντής Steve Horowitz, παρουσίασαν το λειτουργικό σύστημα Android το Νοέμβριο του 2007, έφεραν στην επιφάνειας φήμες που υποστήριζαν ότι η Google ξεκίνησε ένα “G Phone” (αν και εννέα χρόνια αργότερα η Google έκανε ακριβώς αυτό με την κυκλοφορία του Pixel ).

«Θα ήθελα να σας συστήσω στην πλατφόρμα Android», δήλωσε ο Horowitz. «Αυτή είναι μια πλατφόρμα που ελπίζουμε ότι θα επιτρέψει στους ανθρώπους να δημιουργήσουν χιλιάδες τηλέφωνα G».

Αυτές τις μέρες, υπάρχουν 2 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές που χρησιμοποιούν λογισμικό Android.

10. Pinterest

Το Pinterest, μια εφαρμογή αναζήτησης και ανεύρεσης και η εικονική “pinboard”, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2010.

Σήμερα, η εφαρμογή έχει 175 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαία και η εταιρεία εκτιμάται σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Pinterest εξελίσσεται επίσης από τη βασική αναζήτηση και την αποτύπωση: Η εταιρεία πειραματίζεται με αγορές, μηχανική μάθηση και όραση, καθώς και με την φωτογραφική αναζήτηση τόσο στην εφαρμογή όσο και στον ιστό.

11. 4G

Τα δίκτυα 4G μπορεί να φαίνονται σαν κάτι δεδομένο στις μέρες μας, αλλά έχουν περάσει μόλις περίπου επτά χρόνια που υπάρχουν στις ζωές μας. Τα δίκτυα 4G υποσχέθηκαν να κάνουν το κινητό διαδίκτυο πολύ πιο γρήγορο και καλύτερο και ήταν μια αναβάθμιση του ασύρματου δικτύου 3G.

Το HTC Evo της Sprint ήταν το πρώτο τηλέφωνο 4G για μερικούς μήνες – βγήκε τον Μάρτιο του 2010 και ακολούθησε το μοντέλο της Samsung τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Η Verizon δεν είχε λανσάρει συσκευή 4G μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 και η 4G δεν είχε φτάσει στο iPhone, μέχρι το iPhone 5 το 2012.

12. WhatsApp

Ο Jan Koum ενσωμάτωσε το WhatsApp το 2009, πριν ακόμη γράψει το app. Αυτός και ο συνιδρυτής Brian Acton αποφάσισαν να το κάνουν μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, χτίζοντας την εταιρεία σε μια μεταποιημένη αποθήκη που μοιράστηκαν με την Evernote.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε οργανικά, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες που βασίζονταν στην επικοινωνία μέσω SMS γραπτών μηνυμάτων. Η WhatsApp  κέντρισε την προσοχή του Mark Zuckerberg το 2012 και μέχρι το 2014, ο Zuckerberg αγόρασε την εφαρμογή για 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή

businessinsider.com

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο