Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Charles: το ρομπότ που αναγνωρίζει και αντιγράφει ανθρώπινα συναισθήματα

Charles: το ρομπότ που αναγνωρίζει και αντιγράφει ανθρώπινα συναισθήματα

Μια ομάδα ερευνητών από το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, δημιούργησε ένα ρομπότ που μπορεί να αναγνωρίσει και να αντιγράψει ανθρώπινα συναισθήματα.

Το ρομπότ, ονομάζεται Charles και μπορεί να ανιχνεύσει και να ερμηνεύσει διάφορες εκφράσεις που αποτυπώνονται στο πρόσωπο ενός ανθρώπου. Η διαδικασία, η οποία διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα, ξεκινά με μια φωτογραφική μηχανή που καταγράφει εικόνες ενός ανθρώπινου προσώπου και έπειτα τα δεδομένα μεταδίδονται σε έναν υπολογιστή για ανάλυση. Στη συνέχεια, ο Charles – μέσω κάποιων αναδραστικών μηχανισμών ελέγχου – είναι σε θέση να αναπαράγει πιστά τις εκφράσεις του προσώπου.

This Robot Can Read and Interpret Human Facial Expressions

Ο Charles, ο οποίος μοιάζει περισσότερο με δημιούργημα από κάποιο στούντιο ειδικών εφέ του Χόλιγουντ παρά με ένα ανθρωποειδές ρομπότ, διαθέτει ένα μεγάλο εκφραστικό πρόσωπο. Ο Καθηγητής Peter Robinson του Πανεπιστημίου του Cambridge εξήγησε τη σκέψη που οδήγησε στη δημιουργία του Charles:

“Το ενδιαφέρον μας έχει επικεντρωθεί στο να δούμε αν μπορούμε να δώσουμε στους υπολογιστές την ικανότητα να κατανοούν τα κοινωνικά σήματα, να κατανοούν τις εκφράσεις του προσώπου, τον τόνο της φωνής, τη στάση του σώματος και τις χειρονομίες. Θεωρήσαμε ότι θα ήταν επίσης ενδιαφέρον να δούμε αν το υπολογιστικό σύστημα, το μηχάνημα, θα μπορούσε να αναπαράγει τα ίδια χαρακτηριστικά, ώστε να παρατηρήσουμε αν οι άνθρωποι θα ασχοληθούν περισσότερο με αυτό, λόγω του γεγονότος ότι είναι σε θέση να απαντήσει χρησιμοποιώντας εκφράσεις προσώπου ίδιες με αυτές των ανθρώπων. Έτσι δημιουργήσαμε τον Charles.”

Ο βαθύτερος λόγος πίσω από το project, σύμφωνα με τον καθηγητή Robinson, είναι να χρησιμοποιηθεί ο Charles ως εργαλείο για την ανάλυση των αντιλήψεων της ρομποτικής και των ρομπότ από το ευρύ κοινό.

Προς το παρόν, ο Charles μπορεί να προβάλλει μια εκπληκτική ποικιλία συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του σοκ, του φόβου και του θυμού, ακόμη και να καταγράφει κάποιες τόσο λεπτές και σύνθετες εκφράσεις, όπως είναι η αλαζονεία –  αν και το ανιχνεύσει αυτά τα συναισθήματα μπορεί να αποδειχθεί πραγματική πρόκληση, σύμφωνα με τους δημιουργούς του.

 

Πηγή

interestingengineering.com – This Robot Can Read and Interpret Human Facial Expressions

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.
Γιώτα Ζώτου

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο