Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στη ζωή μας κάποιοι “έξυπνοι” βοηθοί όπως η Alexa, το Siri και άλλοι, οι οποίοι παίζουν τη μουσική της αρεσκείας μας, θέτουν σε λειτουργία τους συναγερμούς μας, μας ενημερώνουν για τον καιρό, προγραμματίζουν τα ραντεβού μας και η λίστα των δυνατοτήτων τους δεν σταματά εδώ.
Τώρα, η εταιρεία Airbus σχεδιάζει έναν παρόμοιο “έξυπνο” βοηθό ο οποίος θα παρέχει βοήθεια στους αστροναύτες ώστε να ολοκληρώσουν τις καθημερινές τους εργασίες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ – ISS).
Η Airbus αναπτύσσει το Crew Interactive MObile CompanioN (με την επωνυμία CIMON) σε συνεργασία με τη διοίκηση του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου. Είναι η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη (AI) χρησιμοποιείται στον ΔΔΣ με αυτό τον τρόπο.
Το CIMON είναι ένα ρομπότ με σφαιρική μορφή που μπορεί να κινηθεί αυτόνομα μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Έχει το μέγεθος μίας μπάλας γυμναστικής και ζυγίζει περίπου 11 λίβρες (γύρω στα 5 κιλά).
Η τεχνολογία θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στον ΔΔΣ τον Ιούνιο του 2018: θα βοηθήσει τον αστροναύτη Alexander Gerst κατά τη διάρκεια της αποστολής Horizons της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) μέχρι τον Οκτώβριο του 2018. Το CIMON χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη έκδοση του Watson AI της IBM και έχει εκπαιδευτεί ώστε να αναγνωρίζει τη φωνή και την όψη του Gerst.
Επίσης, το CIMON έχει τη δυνατότητα προβολής οπτικών οδηγιών για συγκεκριμένες διαδικασίες στην οθόνη, παροχής λύσεων σε προβλήματα και έγκαιρης προειδοποίησης για τεχνικά θέματα.
Ενώ το CIMON έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τον Gerst, το ρομπότ αποτελεί ουσιαστικά ένα πείραμα – από μόνο του. Ο Gerst πρόκειται να συνεργαστεί με το CIMON σε τρία projects για να δοκιμάσει τις δυνατότητες του “έξυπνου” βοηθού.
Σε ένα πείραμα, για παράδειγμα, το CIMON θα λειτουργήσει ως ιπτάμενη κάμερα κατά τη διάρκεια μιας σύνθετης ιατρικής διαδικασίας και έπειτα ο αστροναύτης και το CIMON θα συνεργαστούν ώστε να λύσουν μαζί τον κύβο του Rubik.
Στόχος της Airbus είναι να χρησιμοποιήσει το CIMON για να διερευνήσει πώς η παρουσία ενός ΑΙ βοηθού επηρεάζει την κοινωνική δυναμική σε μια μικρή ομάδα.
Ενώ το CIMON θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μελλοντικά διαστημικά ταξίδια ή αποστολές στον Άρη, η Airbus ελπίζει ότι ο βοηθός θα μπορούσε να εξυπηρετήσει κάποιον σκοπό και στη Γη, εργαζόμενος ενδεχομένως σε νοσοκομεία και παρέχοντας την κοινωνική φροντίδα ως μια εξελιγμένη εναλλακτική Alexa.
Πηγές
- futurism.com – A Robotic Virtual Assistant Is Heading to the ISS
- airbus.com – “Hello, I am CIMON!”
- technologyreview.com – This spherical robot is an AI assistant for the International Space Station

Γιώτα Ζώτου

Latest posts by Γιώτα Ζώτου (see all)
- Φωτογραφίζοντας τον ‘Ηλιο για πρώτη φορά από απόσταση αναπνοής - 16 Ιουλίου 2020
- Οι πρώτες φωτογραφίες του Ήλιου… από πολύ κοντά! - 15 Ιουλίου 2020
- Τα μαθηματικά που σώζουν ζωές - 14 Ιουλίου 2020
Αφήστε ένα σχόλιο