Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Linux How To: Έκδοση της διανομής και έκδοση του πυρήνα

Linux How To #1 Tux

Το Linux είναι ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα ανοιχτού λογισμικού. Αν και ο πυρήνας του παραμένει ένας, υπάρχουν πολλές διαφορετικές διανομές. Οι κυριότερες από αυτές, και πιο παλιές, είναι οι Red Hat και SUSE/OpenSUSE (rpm based), Debian (dpkg package manager / .deb packages),  Gentoo (emerge package manager), Slackware (pkgtools) και Archlinux (pacman). Λίγο ή πολύ όλες οι πιο γνωστές διανομές στηρίζονται σε αυτές, όπως, Fedora, Scientific Linux, OpenMandriva, Ubuntu, Knoppix, SteamOS, Chromium OS και φυσικά το γνωστό σε όλους μας Android.

Στις περισσότερες περιπτώσεις κάποια πράγματα είναι αυτοματοποιημένα αρκετά, όμως είναι σίγουρα καλό να γνωρίζει κανείς ποια  έκδοση της διανομής του χρησιμοποιεί, και ποια είναι η έκδοση του πυρήνα της.

Είναι κάτι που μπορεί να τα χρειαστεί όταν κάνει κάποιο update ή χρειαστεί να λύσει κάποιο πρόβλημα που του παρουσίασε.

Για έναν νέο χρήστη όμως αυτό θα φαντάζει αρκετά δύσκολο. Παρακάτω θα δούμε όλους τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς ανεξαρτήτως διανομής.

Έκδοση Διανομής

Το αρχείο /etc/os-release

Χρησιμοποιώντας μία από τις 3 εντολές cat / more / less στο αρχείο /etc/os-release έχουμε:

Που θα μας δώσει κάτι αντίστοιχο με το παρακάτω:

more os-release screenshot

Το αρχείο /etc/distrib-release

Όπως και το παραπάνω αρχείο, υπάρχει και αντίστοιχα μέσα στον κατάλογο /etc, το αρχείο που αναφέρεται στο release. Συνήθως έχει την μορφή, *-release. Για παράδειγμα:

fedora-release

Η εντολή lsb_release

Αν δεν θέλει κανείς να “ψαχουλεύει” μέσα στα αρχεία, μπορεί να χρησιμοποιήσει την εντολή lsb_release:

Η εντολή επιστρέφει σαν αποτέλεσμα:

lsb_release -a

Που όπως μπορούμε να δούμε στις τελευταίες γραμμές έχει όλες τις πληροφορίες που ψάχνουμε. Μόνο στην γραμμή Description μας δίνει πλήρη περιγραφή της διανομής.

Η εντολή hostnamectl

Με την εντολή hostnamectl μπορεί κανείς να αλλάξει το hostname του συστήματος και όλες τις τις παρεμφερείς επιλογές.  Εκτός αυτών, μας δίνει και πληροφορίες για το σύστημα.

hostnamectl

Όπως βλέπουμε στο Operating System, μας αναφέρει την έκδοση της διανομής.

Έκδοση πυρήνα – kernel

Etymologically speaking, it’s my understanding that kernel is a modernization of cyrnel (Old English, meaning seed; it’s also the word that corn “stems” from, if you’ll forgive the pun).

A kernel in that context is something from which the rest grows. You could also call a kernel a “core”, but botanically-speaking a “core” contains seeds (or “kernels”).

As the rest of the operating systems grows from the kernel, the term makes sense to me.

Πρώτα πρώτα, ας μιλήσουμε για το τι σημαίνει “kernel” (πυρήνας). Η εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι η λέξη kernel, είναι η μοντέρνα εκδοχή της λέξης cyrnel, που σημαίνει σπόρος. Ο kernel είναι το κομμάτι αυτό στο οποίο στηρίζονται όλα, από κει “φυτρώνουν” όλα.

Ας δούμε όμως πως μπορούμε να βρούμε την έκδοση που διαθέτουμε εμείς.

Με την εντολή που είδαμε παραπάνω, μπορεί να δει κανείς και την έκδοση του kernel και ποια αρχιτεκτονική υποστηρίζει το λειτουργικό.

Η έκδοση του πυρήνα, που στο παράδειγμα μας είναι 4.13.9-300.fc27.x86_64, περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες: το 4.13.9 είναι η κεντρική έκδοση του kernel, το 300 είναι η έκδοση που έχει αναπτυχθεί για την  δεδομένη διανομή, το fc27 είναι σχετική με την έκδοση του λειτουργικού, και τέλος το x86_64 μας μιλά για την αρχιτεκτονική που υποστηρίζεται – το x86_64 είναι για τα 64 bits και το i686 για τα 32 bits.

Το αρχείο /proc/version

Στον κατάλογο /proc υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το σύστημα, για αυτό που ψάχνουμε εμείς όμως πρέπει να κοιτάξουμε μέσα στο αρχείο version.

more proc version

Όπως βλέπουμε στο επιλεγμένο κομμάτι (το αρχείο περιέχει και άλλες πληροφορίες) έχουμε την έκδοση του πυρήνα.

Η εντολή uname

Η εντολή uname μας εκτυπώνει πληροφορίες για το σύστημα. Πιο συγκεκριμένα,

μας δίνει ακριβώς αυτό που ζητάμε, την έκδοση του πυρήνα.

Δίνοντας την παράμετρο -a (–all), εμφανίζει όλες τις πληροφορίες,

uname screenshot

 

Επίσης μπορούμε να μάθουμε την αρχιτεκτονική που υποστηρίζεται χρησιμοποιώντας την εντολή getconf

Για όλες τις παραπάνω εντολές μπορούμε να μάθουμε όλα όσα ισχύουν είτε με την παράμετρο -h (–help) είτε διαβάζοντας την σελίδα man.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο