Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

To Curiosity rover λειτουργεί με τον δευτερεύοντα εγκέφαλο του λόγω δυσλειτουργίας

A self-portrait of NASA's Curiosity rover taken on Sol 2082 (June 15, 2018). A Martian dust storm has reduced sunlight and visibility at the rover's location in Gale Crater.

Σε ένα τρομερό πονοκέφαλο, ή μετά από πολλές ώρες διαβάσματος/δουλειάς, πολλές φορές η λύση είναι το παυσίπονο, και η πιο σουρεαλιστική, να αλλάξουμε κεφάλι-εγκέφαλο.

Η δεύτερη λύση μπορεί να μην έχει νόημα για τους ανθρώπους στην Γη, αλλά έχει αν βρίσκεσαι σε άλλο πλανήτη!

Πιο συγκεκριμένα αν βρίσκεσαι στον πλανήτη Άρη και είσαι ένα από τα rovers της NASA!

Το Curiosity rover, που βρίσκεται στον Άρη, παρουσίαζε κάποια τεχνικά προβλήματα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (2 εβδομάδες περίπου). Αυτά δυσχέραιναν αρκετά την επικοινωνία του προς την Γη, αφού έβρισκε δυσκολία στο να αποθηκεύσει τα δεδομένα που είχε συλλέξει.

Έτσι οι μηχανικοί του Jet Propulsion Laboratory της NASA αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν τον δευτερεύοντα “εγκέφαλο” του Curiosity.

Η μετάβαση αυτή θα επιτρέψει στους μηχανικούς να εξετάσουν σε βάθος το τεχνικό πρόβλημα που εμπόδισε τον κεντρικό επεξεργαστή από το αποθηκεύσει επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Το Curiosity διαθέτει δύο “εγκεφάλους” (κεντρικούς υπολογιστές), όπως και τα περισσότερα σκάφη/οχήματα που έχει κατασκευάσει η NASA. Σε αυτό το όχημα έχουν ονομάσει την πλευρά Α και την πλευρά Β (Side A – Side B).

Όταν είχε προσεδαφιστεί στον Άρη το 2012 είχε ενεργοποιηθεί η πλευρά Α, αλλά είχαν ενεργοποιήσει την πλευρά Β καθώς το rover αγνοούσε τις εντολές που του έδιναν.

Από τότε το πρόβλημα αυτής της πλευράς έχει διαγνωσθεί και έχει διορθωθεί, οπότε βρίσκεται σε θέση το όχημα να συνεχίσει την αποστολή του υπό την λειτουργία αυτού του υπολογιστή.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του project ανέφερε ότι πλέον το Curiosity λειτουργεί με την πλευρά Α και τόνισε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετό χρόνο μέχρι να καταλάβουν πλήρως το τι συνέβη και ποια είναι η πηγή του προβλήματος.

Σκοπεύουν βέβαια να επιστρέψουν στην πλευρά Β, καθώς έχει μεγαλύτερη μνήμη από την πλευρά Α. Αν διατηρήσουν σε λειτουργία την πλευρά Α, θα πρέπει να επινοήσουν τρόπους για να υπερπηδήσουν τα εμπόδια που τους δημιουργεί η μικρότερη μνήμη.

Πηγή

www.nasa.gov – Curiosity Rover to Temporarily Switch ‘Brains’

Εικόνα: NASA/JPL-Caltech

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο