Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization -WHO), η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να βιώσουν κατάθλιψη, μια ψυχική νόσο που δεν επηρεάζει μόνο την λειτουργικότητά τους στην εργασία και το σπίτι, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και στην αυτοκτονία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αυτοκτονία είναι η αιτία θανάτου για περίπου 800.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.
Τα άτομα με κατάθλιψη, έχουν αρκετές επιλογές μέσω των οποίων μπορούν να λάβουν βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών προγραμμάτων, φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Το πρόβλημα, ωστόσο είναι ότι δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα –ή δεν νιώθουν άνετα- με τις παραπάνω μεθόδους λόγω σωματικών, ψυχικών ή οικονομικών προβλημάτων. Τα προβλήματα αυτά, συχνά ωθούν τους ανθρώπους που βιώνουν καταθλιπτικά επεισόδια να αντιμετωπίζουν μόνοι τους την κατάσταση χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού.
Ειδικοί του τομέα της ιατρικής συνεχίζουν να διενεργούν έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της κατάθλιψης με στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μεθόδων αντιμετώπισής της.
Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά τα Chatbots, ως ένα μέσο παροχής στήριξης σε ανθρώπους που αναζητούν ουσιώδης συζητήσεις.
Έτσι, η Alison Darcy, κλινική ψυχολόγος του Stanford University, σκέφτηκε να αξιοποιήσει τα Chatbots ως σύμμαχό της στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Δημιούργησε λοιπόν το Woebot, μια chatbot εφαρμογή για smartphones που επί της ουσίας είναι κάτι ανάμεσα στο να μιλάς σε ένα κοινό chatbot και σε έναν άνθρωπο θεραπευτή.
«Το σημείο στο οποίο υστερεί η κλασική θεραπεία, είναι ότι δεν δίνουμε πολλές επιλογές στους ασθενείς- τι θα γίνει με τους ανθρώπους που δεν είναι έτοιμοι να μιλήσουν σε κάποιον;» , δήλωσε η Darcy, στο Business Insider.
Το Woebot, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Chatbots που δίνουν απλές απαντήσεις, χρησιμοποιεί κατευθυντήριες γραμμές της γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας ή της μεθόδου CBT για να δημιουργήσει της απαντήσεις του. Η CBT είναι μία μέθοδος που ακολουθούν οι θεραπευτές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους με κατάθλιψη να αλλάξουν το αρνητικό μοτίβο των σκέψεών τους.
Αν για παράδειγμα, το Woebot σας κάνει μια ερώτηση όπως το «Πώς είναι η μέρα σας;» και η απάντησή σας είναι «Όχι καλά. Νιώθω άχρηστος.» , το Woebot θα αναγνωρίσει τη φράση σας ως αρνητική ως προς τον εαυτό σας και θα σας απαντήσει ότι αυτό που λέτε δεν αληθεύει.
Αν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, το Woebot θεωρήσει ότι οι απαντήσεις που λαμβάνει μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοκτονία ή σε αυτοτραυματισμό, τότε θα μπει σε λειτουργία κρίσης. Σε αυτή τη λειτουργία το Woebot ενημερώνει τον χρήστη ότι δεν είναι ικανό να χειριστεί την κατάσταση και θα του αποστέλλει τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, καθώς και ένα link για μια εφαρμογή η οποία καλείται Tec-Tec. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει αυτοκτονικές τάσεις, καθώς και τάσεις αυτοτραυματισμού.
Μπορεί η μέθοδος που ακολουθεί το Woebot να μοιάζει ασήμαντη, όμως η Darcy έχει αποδείξεις ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η έρευνα της ομάδα της η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Internet Research, Mental Health, περιγράφει μια μελέτη σε 70 φοιτητές. Οι φοιτητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ομάδα συνομιλούσε με το Woebot για δύο εβδομάδες και οι συμμετέχοντες της άλλης ομάδας διάβασαν το ηλεκτρονικό βιβλίο “Depression in College Students” του National Institute of Mental Health. Οι φοιτητές που συνομιλούσαν με το Woebot, είδαν σημαντική μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε αντίθεση με τους φοιτητές που διάβασαν το βιβλίο.
Το Woebot, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πάρει τη θέση ενός θεραπευτή. Επίσης ακόμη δεν είναι γνωστό ποιες μπορεί να να είναι οι επιπτώσεις της χρήσης της εφαρμογής μακροπρόθεσμα. Οι χρήστες που ευελπιστούν ότι η εφαρμογή θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τα συναισθήματά τους όπως ένας ειδικός θεραπευτής, ίσως απογοητευτούν.
Παρ’ όλα αυτά, το Woebot είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς τα chatbots και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το geekd.gr παρέχει μέσα από την αρθρογραφία του πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικές πηγές. Δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Το παραπάνω άρθρο και όποιο αντίστοιχο περιεχόμενο, δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις συμβουλές γιατρών ή άλλων επιστημόνων υγείας. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού σχετικά με την κατάσταση σας. Ποτέ μην παραβλέπετε την ιατρική συμβουλή ή να καθυστερήσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, με αφορμή κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτή την ιστοσελίδα.
Πηγές
- futurism.com – New App for Depression Uses Artificial Intelligence for Therapy Treatments
- businessinsider.com – A Stanford researcher is pioneering a dramatic shift in how we treat depression — and you can try her new tool right now
Γιώτα Ζώτου
Latest posts by Γιώτα Ζώτου (see all)
- Φωτογραφίζοντας τον ‘Ηλιο για πρώτη φορά από απόσταση αναπνοής - 16 Ιουλίου 2020
- Οι πρώτες φωτογραφίες του Ήλιου… από πολύ κοντά! - 15 Ιουλίου 2020
- Τα μαθηματικά που σώζουν ζωές - 14 Ιουλίου 2020
Αφήστε ένα σχόλιο