Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Η ζάχαρη κάνει τα καρκινικά κύτταρα πιο επιθετικά

Η ζάχαρη κάνει τα καρκινικά κύτταρα πιο επιθετικά

Χρόνια τώρα επικρατεί η άποψη ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ ζάχαρης και καρκίνου. Ωστόσο, κανείς δεν γνώριζε με σαφήνεια το πώς ακριβώς συσχετίζονται.

Πλέον, χάρη σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας εννέα χρόνων, οι επιστήμονες κατάφεραν να καταλήξουν σε μία πολύ σημαντική διαπίστωση: αποκωδικοποίησαν το φαινόμενο Warburg.

Το φαινόμενο Warburg

Γνωρίζουμε ότι σχεδόν όλα τα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα απαιτούν ενέργεια για να αναπτυχθούν και την αντλούν από τα σάκχαρα που περιέχουν τα τρόφιμα που τρώμε. Τα καρκινικά κύτταρα επίσης απαιτούν σάκχαρα για να αναπτυχθούν. Όμως, η πρόσληψη γλυκόζης των καρκινικών κυττάρων είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτή των υγιών.

Συσχέτιση της ζάχαρης με την  ανάπτυξη του όγκου

Το επίκεντρο της νέας έρευνας ήταν ένα μεταβολικό αποτέλεσμα που έχει γίνει κατανοητό για πάνω από 80 χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο  Warburg  μπορεί να έχει κάποια σχέση με τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης του καρκίνου.

Έχει προταθεί ότι η ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων μπορεί να παρεμποδιστεί από την μη πρόσληψη  ζάχαρης, αλλά το πρόβλημα με αυτό είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει μέθοδος αποκοπής της προσφοράς σακχάρων σε καρκινικά κύτταρα – διατηρώντας παράλληλα ανέπαφα τα υγιή κύτταρα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο βιολογικός μηχανισμός πίσω από τον αυξημένο μεταβολισμό της γλυκόζης είναι σημαντικός. Μπορεί να κρατά το κλειδί ώστε να ατροφούν τα καρκινικά κύτταρα διατηρώντας παράλληλα την ορθή λειτουργία των υγιών κυττάρων.

«Η έρευνά μας αποκαλύπτει το πώς η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης από τα καρκινικά κύτταρα οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο. Αυτός, είναι η διαρκής διέγερση των όγκων που οδηγεί σε νέους όγκους. Αυτή η αλυσιδωτή διεργασία οδηγεί στην ανάπτυξη του καρκίνου. Καταφέραμε να εξηγήσουμε την συσχέτιση μεταξύ του φαινομένου Warburg και της επιθετικότητας του καρκίνου», αναφέρει ο καθηγητής Johan Thevelein από το KU Leuven, στο Βέλγιο.

«Αυτή η σχέση που έχει η ζάχαρη και ο καρκίνος επιφέρει σοβαρές συνέπειες. Τα αποτελέσματά μας μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές έρευνες».

Ωστόσο, είναι δύσκολο να αποσαφηνιστεί εάν το φαινόμενο Warburg είναι η αιτία ή σύμπτωμα του καρκίνου.

Οι ζυμομύκητες

Η ομάδα χρησιμοποίησε ζυμομύκητες για την έρευνά της – ειδικότερα την οικογένεια γονιδίων ‘Ras’, μια οικογένεια γονιδίων που υπάρχει σε όλα τα ζωικά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων. Τα γονίδια ‘Ras’ περιέχουν το είδος πρωτεϊνών, που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο σε μεταλλαγμένη μορφή.

Αυτό καθιστά τη μελέτη των γονιδίων ‘Ras’ ένα ολοένα και πιο χρήσιμο εργαλείο στην έρευνα για τον καρκίνο.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν ζυμομύκητες ως πρότυπο οργανισμό, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη σχέση μεταξύ της δραστικότητας της πρωτεΐνης ‘Ras’ και του εξαιρετικά ενεργού μεταβολισμού του σακχάρου στον ζυμομύκητα.

«Παρατηρήσαμε σε ζυμομύκητες ότι η διάσπαση των σακχάρων συνδέεται μέσω της ενδιάμεσης 1,6-διφωσφορικής φρουκτόζης με την ενεργοποίηση των Ras πρωτεϊνών. Αυτές με την σειρά τους, διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των ζυμομυκήτων και των καρκινικών κυττάρων. Είναι εντυπωσιακό ότι αυτός ο μηχανισμός έχει διατηρηθεί σε όλη τη μακρά εξέλιξη του ζυμομύκητα στον άνθρωπο», αναφέρει ο Thevelein.

«Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης ζυμομυκήτων ήταν ότι η έρευνά μας, δεν επηρεάστηκε από τους πρόσθετους ρυθμιστικούς μηχανισμούς των κυττάρων των θηλαστικών – οι οποίοι αποκρύπτουν βασικές διεργασίες. Μπορούσαμε έτσι να στοχεύσουμε αυτή τη διαδικασία σε κύτταρα ζυμομυκήτων. Τα ευρήματά μας, όμως, δεν αρκούν για να προσδιορίσουν την κύρια αιτία του φαινομένου Warburg. Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για πιο λεπτομερή και ασφαλή συμπεράσματα», προσθέτει.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση  Nature Communications.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το geekd.gr παρέχει μέσα από την αρθρογραφία του πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικές πηγές. Δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Το παραπάνω άρθρο και όποιο αντίστοιχο περιεχόμενο, δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις συμβουλές γιατρών ή άλλων επιστημόνων υγείας. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού σχετικά με την κατάσταση σας. Ποτέ μην παραβλέπετε την ιατρική συμβουλή ή να καθυστερήσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, με αφορμή κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτή την ιστοσελίδα.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο