Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Το Ιαπωνικό Puffer Fish, ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης της φύσης

puffer fish circle

Αν δεν έχετε δει ποτέ τον περίτεχνο τρόπο με τον οποίο προσελκύει το αντίθετο φύλο ένα Ιαπωνικό puffer fish (οικογένεια τετραοδοντίδων), ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε.

 

Βλέποντας το video, που έχει γίνει αρκετά δημοφιλές και viral τον τελευταίο καιρό, που προέρχεται από ένα πρόγραμμα του BBC Earth από τον Νοέμβριο του 2014, το συγκεκριμένο είδος ψαριού έχει φοβερές καλλιτεχνικές ανησυχίες.

 

Όπως αναφέρει ο εκφωνητής του video “οκνηρό, μέχρι το σημείο που φαντάζει αόρατο. Αλλά σαν αποζημίωση, μάλλον είναι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης της φύσης”.

 

Δεν διαθέτει κάποια φανταχτερά λέπια για να τραβήξει το αντίθετο φύλο, αλλά δημιουργεί έργα τέχνης με απίστευτη λεπτομέρεια πάνω στην άμμο, με προσεκτικές και μεθοδικές “πινελιές” από τα πτερύγια του.

 

Δουλεύει ασταμάτητα για μια εβδομάδα (7-9 ημέρες), πολεμώντας τα ρεύματα του νερού, αλλά η ακρίβεια του τελικού σχεδίου είναι απαράμιλλη.

 

Αν και τα ψάρια αυτά έχουν μέγεθος μόλις 12 εκατοστά, τα έργα τέχνης τους φτάνουν τα 2 μέτρα σε διάμετρο.

Όταν οι κύκλοι αυτοί ολοκληρωθούν, τα θηλυκά έρχονται και το ελέγχουν. Αν τους αρέσει αυτό που βλέπουν, τότε αφήνουν τα αυγά τους στο κέντρο των κύκλων και αφήνουν το αρσενικό να τα γονιμοποιήσει. Κανείς όμως δεν γνωρίζει τι ακριβώς ψάχνουν σε αυτούς τους σχηματισμούς και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που βρίσκουν ελκυστικά.

 

Έπειτα τα θηλυκά εξαφανίζονται και τα αρσενικά μένουν για 6 ημέρες ακόμα, πιθανώς για να προστατεύσουν τα αυγά.

 

Και η ιστορία πίσω από αυτά τα σχέδια, έχει ενδιαφέρον. Το 1995 δύτες πρόσεξαν τους όμορφους και περίεργους σχηματισμούς στον πυθμένα της Ιαπωνίας, και λίγο καιρό μετά βρέθηκαν περισσότεροι τέτοιοι κύκλοι σε κοντινό σημείο. Κάποιοι τους ονόμασαν “underwater crop circles (υποθαλάσσια αγρογλυφικά)”, αφού οι σχηματισμοί αυτοί εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν με μυστηριώδη τρόπο, και για μια δεκαετία περίπου δεν γνώριζαν ποιος ή τι τους έφτιαχνε.

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο