Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Ένας αλγόριθμος αναγνωρίζει πότε το παιδί σας χρησιμοποιεί το κινητό σας

Ένας αλγόριθμος αναγνωρίζει πότε το παιδί σας χρησιμοποιεί το κινητό σας

Σύντομα η οθόνη του κινητού σας θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει αυτόματα αν αυτός που την επεξεργάζεται είστε εσείς ή το πεντάχρονο παιδί σας – και εάν είναι ο τελευταίος, να μπλοκάρει τις εφαρμογές που δεν θα επιθυμούσατε να έχει πρόσβαση.

Αυτό είναι το όραμα των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα και του Πανεπιστημίου Zhejiang της Κίνας, που δημιούργησαν έναν αλγόριθμο που μπορεί να εντοπίσει αν το παιδί σας προσπαθεί κατά λάθος, για παράδειγμα, να παραγγείλει από το Amazon χωρίς να το γνωρίζετε.

Υπάρχουν ήδη πολλές εφαρμογές παρακολούθησης της δραστηριότητας που αποσκοπούν στον έλεγχο τού τι κάνουν τα παιδιά που κρατούν στα χέρια τους μια συσκευή κινητού τηλεφώνου, όμως οι γονείς πρέπει να τις εγκαθιστούν στη συσκευή και να τις ενεργοποιούν. Ωστόσο, τα παιδιά που γνωρίζουν πολλά για την τεχνολογία από μικρή ηλικία – ή και άθελά τους – μπορεί να τις απενεργοποιήσουν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυτοματοποιημένη ανίχνευση της ηλικίας του χρήστη θα διευκόλυνε τους γονείς να παραδίδουν τα τηλέφωνά τους στα παιδιά που είναι γεμάτα περιέργεια για κάθε τι γύρω τους, χωρίς να ανησυχούν ότι θα σκοντάψουν σε κάποιον ακατάλληλο ιστότοπο ή ότι την επόμενη φορά που θα τους χτυπήσει κάποιος το κουδούνι θα είναι για να παραλάβουν 10 κουτιά με ROBOPAL!

Ο Xiaopeng Li, πτυχιούχος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα, αναφέρει ότι οι ερευνητές παρατήρησαν δύο μεγάλες διαφορές μεταξύ του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά και οι ενήλικες ακουμπούν τις οθόνες των τηλεφώνων.

Δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν μικρότερα χέρια και μικρότερα ακροδάχτυλα από τους ενήλικες, συχνά αγγίζουν μια μικρότερη περιοχή στην οθόνη και κάνουν μικρότερες κινήσεις. Τα παιδιά τείνουν επίσης να σπρώχνουν τα δάχτυλά τους πιο αργά σε όλη την οθόνη και είναι πιο αργά στο να γλιστρούν τα δάχτυλά τους και έπειτα να ακουμπούν στο σημείο που θέλουν να επιλέξουν.

Για να πάρουν πιο ασφαλή δεδομένα σχετικά με αυτές τις διαφορές, οι ερευνητές δημιούργησαν μια απλή εφαρμογή και ζήτησαν από μια ομάδα παιδιών ηλικίας μεταξύ 3 και 11 ετών και μια ομάδα ενηλίκων μεταξύ 22 και 60 ετών, να την χρησιμοποιήσουν.

Η εφαρμογή απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να ξεκλειδώσουν μια android συσκευή και στη συνέχεια να παίξουν ένα παιχνίδι με αριθμούς, έτσι ώστε οι ερευνητές να καταγράφουν μια ποικιλία κινήσεων των δαχτύλων τους πάνω στην οθόνη. Παρακολούθησαν επίσης θέματα όπως η πίεση που ασκούσε το δάχτυλο των χρηστών και την περιοχή που κάλυπτε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα που προέκυψαν για να εκπαιδεύσουν έναν αλγόριθμο ανίχνευσης ηλικίας που λένε ότι είναι 84% ακριβής με ένα μόνο χτύπημα στην οθόνη – ένα ποσοστό που φτάνει μέχρι και 97% μετά από οκτώ επαφές των δαχτύλων με την οθόνη του τηλεφώνου.

Για να καταστήσει την προσέγγιση ακόμη πιο αποτελεσματική, αναφέρει ο Li, η ομάδα θέλει να ενσωματώσει δείκτες όπως οι κινήσεις ενός χρήστη, καθώς οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα χέρια των παιδιών φαινόταν να κουνιούνται περισσότερο σε σχέση με των ενηλίκων όταν κρατούν τηλέφωνα.

Ο αλγόριθμος δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα σε κάποιο τηλέφωνο, αλλά μοιάζει με έναν πολύ ελπιδοφόρο τρόπο για να διασφαλιστεί ότι τα μικρά δάχτυλα δεν θα “χτυπήσουν” σε λάθος μέρη.

Πηγές

 

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο