Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την έγκαιρη πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων

Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την έγκαιρη πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων

Όταν πλησιάζουν έντονα καιρικά φαινόμενα, οι αρμόδιοι χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα ακολουθήσει. Οι προβλέψεις για το χρόνο, την ένταση και το εύρος μιας έντονης καταιγίδας για παράδειγμα, θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε ακραία – και πολλές καταστροφικά – καιρικά φαινόμενα όπου ενδεχομένως απειλούνται ζωές.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ για να κάνει αυτές τις προβλέψεις πολύ πιο ακριβείς

Πριν λίγες μέρες, η  The Wall Street Journal  δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο αναφέρονται διάφοροι τρόποι με τους οποίους πόλεις σε όλη τη Βόρεια Αμερική χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) ώστε να προβλέψουν και να ανταποκριθούν άμεσα σε φυσικές καταστροφές. Σύμφωνα με το άρθρο, τα ΑΙ συστήματα διευκολύνουν το προσωπικό έκτακτης ανάγκης να βοηθήσει τα άτομα που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη μετά από κάποια φυσική καταστροφή.

Συνεργασία ανθρώπων – συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης

Το άρθρο της WSJ αναφέρει διάφορα ΑΙ συστήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην  αμεσότερη πρόβλεψη καιρικών φαινομένων. Υπάρχει το σύστημα πρόβλεψης διακοπών λειτουργίας της IBM, το οποίο αναλύει ένα συνδυασμό δεδομένων προηγούμενων καιρικών φαινομένων και τις μετρήσεις καιρικών συνθηκών σε πραγματικό χρόνο για την πρόβλεψη πιθανών διακοπών ρεύματος.

Το εν λόγω σύστημα είναι κατά 70% ακριβές στην πρόβλεψη διακοπών έως 72 ώρες πριν την εμφάνιση των φαινομένων και η ακρίβειά του αυξάνεται καθώς πλησιάζει η καταιγίδα.

Υπάρχει επίσης το One Concern, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να ενημερώσει έγκαιρα τους αρμόδιους για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών για την τοποθεσία στην οποία χρειάζεται να μεταβούν άμεσα σωστικά συνεργεία έπειτα από σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες καταστροφές.

Ακόμη, ερευνητές από τη Σκωτία έχουν αναπτύξει ένα άλλο σύστημα το οποίο βασίζεται σε ένα συνδυασμό ΑΙ δεδομένων και πληθοπορισμού για την ανίχνευση  πλημμυρών σε αστικές περιοχές υψηλού κινδύνου.

Μια επένδυση που αξίζει

Τα συστήματα αυτά βοηθούν ήδη τις τοπικές αρχές να κατανείμουν καλύτερα τους πόρους τους κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών. Ωστόσο, δεν έχουν δοκιμαστεί σε μεγαλύτερες κλίμακες και δεν γνωρίζουμε ακόμη την αποτελεσματικότητά τους, όπως αναφέρεται σε μια έκθεση ερευνητών από το Eastern Kentucky University.

Όμως, δεδομένης της επιτυχίας τους σε μικρότερες κλίμακες, ίσως είναι απλώς θέμα χρόνου η επένδυση σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την έγκαιρη πρόγνωση έντονων καιρικών φαινομένων.

 

Πηγή

futurism.com – The Digest: With AI, Forecasters Can More Accurately Predict Storms And Save Lives

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο