Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Yumi: ρομπότ σε ρόλο μαέστρου

Yumi: ρομπότ σε ρόλο μαέστρου

Το Yumi, δημιουργήθηκε από την ελβετική εταιρεία ABB και έκανε το ντεμπούτο του στην όπερα διευθύνοντας τον διάσημο Ιταλό τενόρο Andrea Bocelli και την Φιλαρμονική ορχήστρα Lucca  στο Teatro Verdi, στην Πίζα της Ιταλίας.

«Το YuMi έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο ρευστότητας χειρονομιών, απίστευτης απαλότητας και εκφραστικής απόχρωσης», δήλωσε ο Andrea Colombini, διευθυντής του Teatro Verdi στην Πίζα, όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία, την περασμένη Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μιας εκδήλωσης για την ολοκλήρωση του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Ρομποτικής που διοργανώθηκε στην Πίζα, από το πανεπιστήμιο Scuola Normale της Πίζας και το ίδρυμα ARPA, του οποίου επίτιμος επικεφαλής είναι ο Andrea Bocelli.

Το ρομπότ που αποτελείται από δύο βραχίονες, σήκωσε την μπαγκέτα του και διηύθυνε την Φιλαρμονική Ορχήστρα Lucca και τον τενόρο Andrea Bocelli σε τρία από τα 18 κομμάτια που παρουσιάστηκαν στη συναυλία της Τρίτης, μεταξύ των οποίων και η διάσημη άρια La Donna è Mobile της όπερας  Rigoletto  του Verdi.

Το 2008, ακόμη ένα ανθρωποειδές ρομπότ φιλοδοξούσε να ακολουθήσει καριέρα μαέστρου. Ο λόγος για το ASIMI της Sony. Μόνο που σε εκείνη την περίπτωση, το ρομπότ ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει κυρίως το δεξί του χέρι, σε αντίθεση με το Yumi που έμαθε να διευθύνει βάσει των κινήσεων του μαέστρου της Φιλαρμονικής (τις οποίες κατέγραψε και επεξεργάστηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής) χρησιμοποιώντας και τα δύο του χέρια.

Ωστόσο, το ρομπότ Yumi δεν είναι σε θέση να αυτοσχεδιάσει και οποιαδήποτε απροσδόκητη αλλαγή στο ρυθμό από τους μουσικούς θα ήταν καταστροφική.

«Το ρομπότ χρησιμοποιεί τα χέρια του, αλλά η ψυχή και το πνεύμα, είναι πάντα κομμάτια του ανθρώπου», πρόσθεσε ο κ. Colombini. «Το ρομπότ είναι και θα παραμείνει μόνο ένα βοήθημα, ίσως έτσι ώστε να είναι σε θέση να εκτελέσει, απουσία του σκηνοθέτη, την πρώτη πρόβα πριν κάνει ο σκηνοθέτης τις προσαρμογές που δημιουργούν την υλική ερμηνεία ενός μουσικού κομματιού», καταλήγει.

 

Βίντεο:

Πηγές

reuters.com

telegraph.co.uk

tvxs.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο