Η Google πρόσφατα επέκτεινε δύο ξεχωριστές πρωτοβουλίες της που σκοπό έχουν να προσφέρουν στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο στις εμφανιζόμενες διαφημίσεις και μεγαλύτερη διαφάνεια σε αυτές.
Εκτός της καινούριας έκδοσης των “Ad Settings”, η Google θα βελτιώσει και την επικοινωνία τους σχετικά με το γιατί βλέπουν τις διαφημίσεις που βλέπουν οι χρήστες στο διαδίκτυο.
Η πρώτη σχετική κίνηση έγινε το 2009, όταν η Google εξέδωσε την πρώτη έκδοση του “Ad Settings”, και έδωσε στους χρήστες έλεγχο πάνω στις διαφημίσεις που τους παρουσιάζονται.
Με την νέα έκδοση του “Ad Settings”, όπως μας ενημερώνουν, θα είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβουμε ποιες διαφημίσεις μας εμφανίζονται και να ελεγξουμε πως αυτές παρουσιάζονται.
“Το νέο Ad Settings παρουσιάζει όλες τις διαφορετικές παραμέτρους που καθόρισαν το πως οι διαφημίσεις αυτές προσαρμόστηκαν ειδικά για σένα σε μία προβολή. Με αυτό τον τρόπο, είναι πιο εύκολο για σας να τα δείτε με μία ματιά, μαθαίνοντας περισσότερα σχετικά με το γιατί βλέπετε διαφημίσεις σχετικά με αυτά τα θέματα, και να αποφασίσετε εάν θέλετε να τις αφαιρέσετε.”
Οι διαφορετικοί αυτοί παράγοντες που καθορίζουν το πως οι διαφημίσεις παρουσιάζονται, περιλαμβάνουν:
- το πως η Google προσδιορίζει τα ενδιαφέροντα του χρήστη (user’s interests) σύμφωνα με την δραστηριότητα του στο διαδίκτυο
- τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται μέσα στον Google λογαριασμό του χρήστη
- οι πληροφορίες που συλλέγονται από άλλες διαφημιστικές υπηρεσίες που συνεργάζονται με την Google.
Με το νέο τρόπο παρουσίασης, θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να απενεργοποιήσουν τον κάθε παράγοντα ξεχωριστά.
“Απενεργοποιώντας έναν από τους παράγοντες σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνεις πλέον προσωποποιημένες διαφημίσεις σχετικά με αυτόν σε όλες μας τις υπηρεσίες, και στις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές που συνεργάζονται με εμάς για να εμφανίζουν διαφημίσεις, όσο ο Google λογαριασμό σου είναι συνδεδεμένος. Οι διαφημίσεις που βλέπεις μπορεί να είναι βασισμένες σε πιο γενικούς παράγοντες, όπως το θέμα αυτού που παρακολουθείς ή την ώρα της ημέρας, ή άλλους παράγοντες που είναι ακόμα ενεργοποιημένοι.”
Όπως ακριβώς μας εξήγησαν στο αντίστοιχο Google blog post.
Από την άλλη, το 2011 η Google εμφάνισε για πρώτη φορά την λειτουργία “Why this ad?” που επεξηγεί στους χρήστες γιατί εμφανίζονται σε αυτούς οι συγκεκριμένες διαφημίσεις. Μέχρι τώρα αυτή η λειτουργία εμφανιζόταν μόνο σε μερικές περιπτώσεις, σε μερικές τοποθεσίες-ιστοσελίδες.
Από εδώ και στο εξής, το σχετικό κουμπί “Why this ad?” θα εμφανίζεται στην σελίδα αποτελεσμάτων, στους χάρτες – Google Maps, στο Gmail, στο YouTube, στο Google Play, και σχεδόν σε όλες τις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές που συνεργάζονται με την Google και είναι μέλη του δικτύου της.
Τι κάνει το Facebook;
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το Facebook. Έχουν κάνει διάφορες αλλαγές έτσι ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια και να επικοινωνήσουν στους χρήστες το πως γίνεται η στόχευση των διαφημίσεων.
Μετά το σκάνδαλο με την εταιρία Cambridge Analytica και τα δεδομένα που συνέλεξε από την πλατφόρμα του Facebook, η εταιρία μας εξήγησε το πως δημιουργεί τα προφίλ των χρηστών της, σύμφωνα με τα δικά της δεδομένα, με τα δεδομένα που συλλέγει από άλλους διαφημιστικούς οργανισμούς, και το third-party tracking.
Πλέον το Facebook έθεσε νέους κανόνες για το πως μεταδίδονται-μεταφέρονται οι πληροφορίες ώστε να γίνεται η στόχευση των διαφημίσεων. Απαιτεί από τους διαφημιστές να εξηγήσουν το πως απέκτησαν τις πληροφορίες των καταναλωτών όταν τις παρέχουν στην πλατφόρμα, έτσι ώστε το κοινωνικό δίκτυο να δώσει τις ανάλογες εξηγήσεις στους χρήστες που θα πατήσουν στο “Why am I seeing this ad?”.
Πηγές
- www.blog.google – Greater transparency and control over your Google ad experience
- newsroom.fb.com – Hard Questions: What Information Do Facebook Advertisers Know About Me?
- www.facebook.com/business – Introducing New Requirements for Custom Audience Targeting

agathan
Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην
τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το
μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.
"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Latest posts by agathan (see all)
- Αφιλόξενος πλανήτης Αφροδίτη: θα μπορούσε να υπάρχει ζωή; - 1 Οκτωβρίου 2020
- Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα - 13 Σεπτεμβρίου 2020
- Η ιστορική εκτόξευση της SpaceX που θα μεταφέρει αστροναύτες στον ISS - 26 Μαΐου 2020
Αφήστε ένα σχόλιο