Εδώ και περίπου ένα χρόνο, έχει προστεθεί στο “οπλοστάσιο” μας η νέα έκδοση του Google Search Console.
Μέχρι τώρα έχει λειτουργήσει σαν επιπρόσθετο εργαλείο του GSC, αλλά σιγά σιγά γίνεται ο εκσυγχρονισμένος αντικαταστάτης του. Η βασική ιδέα είναι να δώσουν στους χρήστες μία καλύτερη εμπειρία, και να τους προσφέρουν τις σημαντικότερες πληροφορίες αμεσότερα.
Το τελευταίο έρχεται να το επιβεβαιώσει μία πρόσφατη δημοσίευση της Google, στην οποία ανακοίνωσε μία σειρά από ενημερώσεις του νέου Search Console, που θα συμβούν μέσα στους επόμενους μήνες (μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως ανακοίνωσαν).
Μαζί όμως με τις νέες ενημερώσεις, θα αφήσουν πίσω και κάποιες από τις λειτουργίες του παλιού.
Ας δούμε όμως πρώτα τι θα προστεθεί:
- Crawl Errors στο Index Coverage Report: Η λίστα των Crawl Errors δεν ήταν αρκετά χρηστική, αφού συχνά παρουσιάζει urls που δεν υπάρχουν και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για αυτά. Η προσέγγιση αυτή θα αλλάξει, και το εργαλείο θα εστιάσει σε προβλήματα και σε μοτίβα που θα έχουν άμεση σχέση με το indexing του site.
- Sitemap Data στο Index Coverage Report: Η συγκεκριμένη σελίδα θα φιλοξενήσει και τα δεδομένα των Sitemaps. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούν ότι θα γίνει αρκετά πιο εύκολο να εστιάσουν οι χρήστες στα URLs που τους ενδιαφέρει περισσότερο.
- “Fetch as Google” μέσω του Inspection Tool: Με την βοήθεια του Inspection Tool, θα μπορούμε να ελέγξουμε τι συμβαίνει σχετικά με τα URLs μας, λαμβάνοντας πληροφορίες σχετικά με τα HTTP headers, τους πόρους της σελίδας, ένα screenshot της σελίδας και το Javascript console log.
- Η διαχείριση των χρηστών μεταφέρεται στις Ρυθμίσεις: Η διεπαφή της διαχείρισης χρηστών (user management) ενσωματώνεται στις κεντρικές ρυθμίσεις (Settings), κάτι που σημαίνει ότι θα αντικατασταθεί το παλιό γνώριμο μενού της παλιότερης έκδοσης του Search Console.
Ας δούμε όμως ποιες θα είναι οι λειτουργίες που θα πρέπει να αποχωριστούμε. Κάποια θα αντικατασταθούν και κάποια θα αφαιρεθούν τελείως:
- Το παλιό Crawl Errors report: Όπως είδαμε πιο πάνω, η συγκεκριμένη ανάλυση θα συμπεριληφθεί μέσα στο Index Coverage report, οπότε η παλιά αναφορά θα αφαιρεθεί μετά την αντικατάσταση.
- Crawl Errors API: Μαζί με το Crawl Errors report, είχαμε και ένα API που ήταν βασισμένο στους εσωτερικούς μηχανισμούς του report. Το τελευταίο θα αντικατασταθεί αλλά δεν έχει γίνει κάποια νύξη για την αντικατάσταση του API. Οι χρήστες του API θα ενημερωθούν προσωπικά σχετικά με αυτή την αλλαγή.
- HTML suggestions: Οι αλγόριθμοι της Google έχουν βελτιωθεί σημαντικά στο πώς εμφανίζουν τους τίτλους των ιστοσελίδων στην σελίδα των αποτελεσμάτων, και φυσικά το πώς μπορεί να τους βελτιώσουν. Βάσει αυτού, το Search Console θα σταματήσει να εμφανίζει στοιχεία σχετικά με το μέγεθος των τίτλων και τους διπλότυπους τίτλους.
- Property Sets: Μία λειτουργία που χρησιμοποιούν πολύ λίγοι χρήστες, και έτσι θα καταργηθεί. Η Google σύντομα θα προσθέσει την επιλογή διαχείρισης ενός ολόκληρου domain από ένα account (subdomains, etc).
- Android Apps: Θα αφαιρεθεί καθώς οι σχετικές λειτουργίες έχουν μεταφερθεί στο Firebase console.
- Blocked Resources: Η συγκεκριμένη λειτουργία θα αφαιρεθεί αφού οι σχετικές πληροφορίες θα είναι προσβάσιμες μέσα από το URL inspection tool (blocking CSS and JavaScript).
- Structured Data reporting: Τα Structured Data types που δεν υποστηρίζονται από τα Rich Results features δεν θα εμφανίζονται πια στο GSC.
Πηγή
webmasters.googleblog.com – Focusing on the new Search Console
agathan
Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην
τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το
μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.
"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien
Latest posts by agathan (see all)
- Αφιλόξενος πλανήτης Αφροδίτη: θα μπορούσε να υπάρχει ζωή; - 1 Οκτωβρίου 2020
- Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα - 13 Σεπτεμβρίου 2020
- Η ιστορική εκτόξευση της SpaceX που θα μεταφέρει αστροναύτες στον ISS - 26 Μαΐου 2020
Αφήστε ένα σχόλιο