Η τελευταία έρευνα του SEMRush αποκαλύπτει τους 17 σημαντικότερους συντελεστές για τις κατατάξεις των οργανικών αναζητήσεων (organic search ranking factors) για το 2017.
Τα αποτελέσματα της έρευνας συγκεντρώνονται σε μια λίστα 17 συντελεστών, που αρκετοί από αυτούς έχουν σχέση με την αλληλεπίδραση των χρηστών με την σελίδα (on-page engagement).
Οι άμεσες επισκέψεις (direct visits) φαίνεται να έχουν την μεγαλύτερη επιρροή σαν συντελεστής, και ακολουθούν ένας αριθμός από άλλα σήματα των χρηστών (user signals).
Οι 17 σημαντικότεροι συντελεστές
- Οι άμεσες επισκέψεις στην ιστοσελίδα (Direct website visits)
- Ο χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα (Time on site)
- Σελίδες ανά συνεδρία (Pages per session)
Ο κάθε χρήστης επισκέπτεται περίπου στις 3 σελίδες ανά συνεδρία όταν φτάνει στο site από την σελίδα αποτελεσμάτων. - ποσοστό εγκατάλειψης (Bounce rate)
Domains στις 3 πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων έχουν περίπου 49% bounce rate. - Το σύνολο των referring domains
- Οι σελίδες που βρίσκονται στην δεύτερη θέση έχουν 20% περισσότερα referring domains από ότι οι σελίδες στην πρώτη θέση.
- Οι σελίδες στην δεύτερη θέση έχουν περίπου 10.000 περισσότερα referring domains απ’ ότι οι σελίδες στις 10η θέση.
- Το σύνολο των backlinks
2.2 περισσότερα backlinks οδηγούν τις σελίδες στην πρώτη θέση αντί για την δεύτερη θέση. - Το σύνολο των referring IPs
- Το σύνολο των followed backlinks
- Το μέγεθος των περιεχομένων (Content length)
Το περιεχόμενο των σελίδων στις 3 πρώτες θέσεις είναι 45% πιο μεγάλα απ’ ότι το περιεχόμενο των σελίδων στην 20η θέση. - HTTPS / SSL
Το 65% των domains που κατατάσσονται για λέξεις κλειδιά με μεγάλο όγκο αναζητήσεων (high volume keywords) έχουν SSL πιστοποιητικό. - Το σύνολο των συνδέσμων (anchors)
- Η λέξη κλειδί στο κείμενο των συνδέσμων (anchor text)
Το 3% των backlinks περιέχει την λέξη κλειδί στο κείμενο του συνδέσμου - Η λέξη κλειδί στο κυρίως μέρος του περιεχομένου (body content)
Το 18% των σελίδων που κατατάσσονται για λέξεις κλειδιά με μεγάλο όγκο αναζητήσεων, η λέξη κλειδί περιέχεται μέσα στο περιεχόμενο. - Η πυκνότητα των λέξεων κλειδιών (Keyword density)
- Η λέξη κλειδί μέσα στον τίτλο (Keyword in title)
- Η λέξη κλειδί στο meta description
- Video στο περιεχόμενο
Επισκεψιμότητα – Website Visits
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ του μεγέθους των επισκέψεων και των κατατάξεων των σελίδων στα αποτελέσματα (page rankings). Αν μια σελίδα έχει αρκετές άμεσες επισκέψεις (direct visits) μπορεί να είναι ένα σημάδι για την Google για το κύρος της σελίδας (page authority).
Σήματα των χρηστών – User Behavior Signals
Οι σελίδες υψηλών κατατάξεων φαίνεται ότι έχουν χαμηλότερο bounce rate. Μία σελίδα που έχει υψηλό bounce rate φαίνεται ότι είναι μια ένδειξη ότι το περιεχόμενο της είναι σχετικό με την αναζήτηση, αντί με μία σελίδα με χαμηλότερο bounce rate.
On-page SEO Elements
Οι γνωστές πρακτικές του SEO είναι ακόμα μια καλή επιλογή, πάνω από το 75% των 20 κορυφαίων σελίδων έχουν τις λέξεις κλειδιά μέσα στο περιεχόμενο και ΄πάνω από το 60% έχει τις λέξεις κλειδιά μέσα στον τίτλο. Βέβαια η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα στοιχεία δεν έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις κατατάξεις.
Περιεχόμενο – Content
Το μεγαλύτερο περιεχόμενο δείχνει να έχει μεγάλη σχέση με τις υψηλές κατατάξεις. Όμως είναι αρκετά σημαντικό το περιεχόμενο να είναι υψηλής ποιότητας, σχετικό με την θεματολογία και σωστά βελτιστοποιημένο.
Ασφάλεια της ιστοσελίδας – Website Security (HTTPS)
Όπως έχουμε δει και παλαιότερα, η χρήση πιστοποιητικών SSL έχει μεγάλο ρόλο. Τα αποτελέσματα των αναζητήσεων για λέξεις κλειδιά μεγάλου όγκου είναι κατά κύριο λόγο από domains που χρησιμοποιούν HTTPS. Το να έχει κανείς SSL είναι πάρα πολύ σημαντικό αν θέλει να είναι ανταγωνιστικός για τις λέξεις κλειδιά.
Backlinks
Οι πρώτες θέσεις των αναζητήσεων για λέξεις κλειδιά μεγάλου όγκου τις κρατούν κατά κύριο λόγο ιστοσελίδες με πλούσιο backlink profile. Μία παραπάνω προσπάθεια για link building είναι πολύ πιθανό να βοηθήσει και να κάνει την διαφορά ακόμα και για λέξεις κλειδιά χαμηλότερο όγκου αναζητήσεων.
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε ολόκληρη την έρευνα.
Πηγές

agathan
Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην
τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το
μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.
"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Latest posts by agathan (see all)
- Αφιλόξενος πλανήτης Αφροδίτη: θα μπορούσε να υπάρχει ζωή; - 1 Οκτωβρίου 2020
- Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα - 13 Σεπτεμβρίου 2020
- Η ιστορική εκτόξευση της SpaceX που θα μεταφέρει αστροναύτες στον ISS - 26 Μαΐου 2020
Αφήστε ένα σχόλιο