Αναμείνατε ολίγον τι
S.E.O.

Ο ανανεωμένος SEO οδηγός της Google και τα τελευταία νέα

Ο ανανεωμένος SEO οδηγός της Google και τα τελευταία νέα

Υπάρχουν διάφορες καλές πηγές και οδηγοί που μπορεί να διαβάσει και να ακολουθήσει κανείς για να κάνει την ιστοσελίδα του φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης (search-engine-friendly).

Τι όμως θα μπορούσε να είναι καλύτερο ή πιο έγκυρο από τις οδηγίες που μας δίνει η ίδια η Google;

Οι κύριες πηγές για τις σωστές πρακτικές στον κόσμο του SEO, κυρίως για τους αρχάριους αλλά και για τους πιο έμπειρους, ήταν πάντα το SEO Starter Guide και το Webmaster Academy. Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει και τα Webmaster Central Blog, Help Center, και Webmaster forum. Το πρώτο περιείχε τις σωστές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να κάνει την ιστοσελίδα φιλική προς τους μηχανές αναζήτησης για να γίνεται καλύτερα διεργασίες των crawl, index και κατανόηση του περιεχομένου. Το Webmaster Academy ήταν αυτό που παρουσίαζε στους webmasters τις πληροφορίες και τα εργαλεία που χρειάζονται για την δημιουργία ενός site και πως να το εντοπίσει το Google Search.

Όμως μέσα στις αρκετές αλλαγές που έχουν κάνει στον τρόπο που δουλεύει η μηχανή αναζήτησης τους, αποφάσισαν να ανανεώσουν – ενημερώσουν και τους οδηγούς αυτούς (μετά από 7 περίπου χρόνια).

Το ανανεωμένο SEO Starter Guide

Οι δύο αυτές πηγές είχαν πολλά κοινά σημεία, γι’ αυτό και κατέληξαν πως πρέπει να υπάρχει μία ριζική αλλαγή. Το ανανεωμένο SEO Starter Guide αντικαθιστά και τις δύο παλαιότερες πηγές. Πατά πάνω στις πληροφορίες που παρείχε το παλιότερο κείμενο, που ήταν σε μορφή pdf που πλέον έχει καταργηθεί, και έχει περισσότερες ενότητες σχετικά με την βελτιστοποίηση – search engine optimization, προσθέτοντας και πληροφορίες για το structured data markup και για την δημιουργία ιστοσελίδων φιλικών προς τις φορητές συσκευές – mobile friendly.

Σίγουρα μεγάλο βήμα για τον οδηγό της Google είναι ότι δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τους αρχάριους για το αν αποφασίσουν να προσλάβουν κάποιον ειδικό του SEO – από τις πρώτες κιόλας ενότητες. Παρουσιάζει εν συντομία το ποιες είναι οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ένας ειδικός, και προσφέρει συνδέσμους για παραπάνω πληροφορίες για το τι πρέπει να προσέξουν και τι να ζητήσουν.

Ο νέος οδηγός είναι διαθέσιμος σε 9 γλώσσες: Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ιαπωνικά, Ρώσικα και Τουρκικά. Λίγο αργότερα προστέθηκαν 16 ακόμα γλώσσες, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει μεταφερθεί στα Ελληνικά. Θα βρείτε τον οδηγό εδώ: Google SEO Starter Guide,

YouTube Videos SEO Snippets

Εκτός αυτών των αλλαγών, έχουν ξεκινήσει μια καινούρια σειρά YouTube videos σχετικές με το SEO που την ονόμασαν SEO Snippets.

Σε αυτή την σειρά, απαντούν με μερικές από τις πιο συχνές webmaster και SEO ερωτήσεις που συναντούν στο Webmaster Central Help Forum.

Δείτε το εισαγωγικό video:

Rich Results

Η τελευταία αλλαγή που είδαμε τον τελευταίο καιρό έχει σχέση με τα rich snippets. Πολλοί μπορεί να τα γνωρίζουν ή ως rich snippets, ή rich cards, ή enriched results. Όπως και αν τα γνωρίζετε, πλέον θα χρησιμοποιήσουν και οι ίδιοι ένα καινούριο όρο, που ευελπιστούν να απλοποιήσει τα πράγματα: “rich results”.

Μαζί με την καινούρια ορολογία, ήρθε και ένα καινούριο εργαλείο για τον δοκιμαστικό έλεγχο τους, το new rich results testing tool.

Το νέο αυτό εργαλείο εστιάζει σε όλους τους τύπους δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εμφάνιση των rich results. Επιτρέπει τον έλεγχο πηγών όπως, JSON-LD (που είναι η συνιστώμενη μορφή), Microdata, RDFa.

Η χρήση του είναι αρκετά απλή: επισκεφθείτε το εργαλείο και εισάγετε το url που θέλετε να ελέγξετε. Θα σας δώσει πληροφορίες για όσα ισχύουν και όσα προβλήματα μπορεί να υπάρχουν.

Μπορείτε να ακολουθήσετε και τις σχετικές οδηγίες που θα βρείτε εδώ, marking up guides.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο