Αναμείνατε ολίγον τι
S.E.O.

Το εργαλείο της Google που λειτουργεί βάσει της φυσικής γλώσσας

Talk to Books showing results about seo myths

Το ερευνητικό τμήμα της Google δημοσίευσε ένα νέο τεχνολογικό demo που παρουσιάζει τα επιτεύγματα της εταιρείας προς την κατανόηση της φυσικής γλώσσας.

Στη νέα αυτή τεχνολογία αναζήτησης που ονομάζεται “Talk to Books”, παροτρύνουν τους χρήστες να ρωτήσουν την Google διάφορα πράγματα, τα οποία θα απαντήσει παρουσιάζοντας αποσπάσματα από βιβλία. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το εργαλείο δεν στηρίζεται καθόλου στην γνωστή διαδικασία εύρεσης των λέξεων κλειδιών.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι, η προσέγγιση τους επεκτείνει την ιδέα του ότι μία γλώσσα μπορεί να απεικονιστεί σε ένα διανυσματικό χώρο, δημιουργώντας διανύσματα που αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερα κομμάτια της γλώσσας, όπως προτάσεις ή μικρές παραγράφους.

Το “Talk to Books” αναζητά ανάμεσα σε όλες τις προτάσεις που βρίσκονται στα 100.000 βιβλία, μέσα στην βάση δεδομένων.

Δοκίμασα την αναζήτηση σε βιβλία με δύο διαφορετικές ερωτήσεις (στα Αγγλικά), και τα αποτελέσματα φαίνονται αρκετά κοντά στο περιεχόμενο που θα θέλαμε να δούμε.

Talk to Books showing results about linear maps between vector spaces

 

 

Μαζί με αυτή την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας, μας δίνουν την δυνατότητα να “παίξουμε” και να δούμε πως λειτουργεί μέσα από το Semantris. Αυτό είναι ένα παιχνίδι συσχέτισης των λέξεων (θα βρείτε τις επιλογές Arcade και Blocks). Πληκτρολογείς μία λέξη ή φράση, και το παιχνίδι κατατάσσει όλες τις λέξεις που βρίσκονται στην οθόνη, και τις βαθμολογεί σύμφωνα με το πόσο σχετίζονται με την φράση που εισήγαγες.

 

Google Semantris

 

Η Google αναφέρει ότι τα υπολογιστικά μοντέλα έχουν εκπαιδευτεί πάνω σε δισεκατομμύρια συνδυασμούς προτάσεων που θυμίζουν συνομιλίες. Δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι κανόνες που με κάποιο τρόπο συνδέουν τις επερωτήσεις και τα αποτελέσματα.

Προς το παρόν αυτή η τεχνολογία θα χρησιμοποιείται μόνο για την αναζήτηση πληροφοριών μέσα στα χιλιάδες βιβλία. Αν και μπορεί κανείς να αναρωτηθεί πόσο θα αλλάξει ο κόσμος των μηχανών αναζήτησης αν μεταφερθεί στις καθημερινές αναζητήσεις μας.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο