Αναμείνατε ολίγον τι
S.E.O.

Google: Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο μεταξύ των βελτιώσεων και των αλλαγών στις κατατάξεις

Google Webmaster Central office hours hangouts

Οι πιο προχωρημένοι που παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή όσα δηλώνουν οι τεχνικοί της Google, γνωρίζουν σίγουρα και για το Google Webmaster Central office hours hangout.

Αυτό το Google hangout έχει ως σκοπό να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις των απανταχού webmasters, publishers, SEOs, και ακόμα web developers, που έχουν σχέση με θέματα όπως (και όχι μόνο): προσπέλαση (crawling), ευρετηρίαση (indexing), mobile sites, διπλότυπο περιεχόμενο (duplicate content), sitemaps, Search Console, σελιδοποίηση (pagination), πολύγλωσσοι ιστότοποι ή ιστότοποι που στοχεύουν σε διάφορες περιοχές (multi-lingual/multi-regional sites).

 

Σε ένα από τα πρόσφατα hangouts (5 Φεβρουαρίου 2019), ο John Mueller (Google Webmaster Trends Analyst) ξεδιάλυνε το τοπίο για μια ερώτηση που ταλανίζει αρκετό κόσμο.

“Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο σχετικά με τις αλλαγές στις κατατάξεις αναζήτησης μετά από βελτιώσεις σε έναν ιστότοπο” – “there’s no fixed time frame for search ranking changes after improvements have been made to a site”

 

Τα παραπάνω ήταν η απάντηση που έδωσε σε μία ερώτηση του κοινού (θα βρείτε το συγκεκριμένο σημείο στο παρακάτων video στο 24:20):

“…Δουλεύουμε πάνω στην βελτίωση της ταχύτητας της ιστοσελίδας μας. Γνωρίζεις πόσο καιρό να χρειαστεί η Google για να προσέξει-παρατηρήσει αυτές τις βελτιώσεις;” – “…We’re working on improving site speed. Do you know how long it might take for Google to notice these improvements?”

 

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν στην ταχύτητα, όπου δήλωσε ότι είναι ένας μικρός παράγοντας του ranking. Ειδικά αν είναι η μόνη αλλαγή/βελτίωση που έχει γίνει, είναι αρκετά δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά τι αντίκτυπο θα έχει.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, θεωρητικά μία άδεια ιστοσελίδα είναι και η πιο γρήγορη ιστοσελίδα, αλλά δεν σημαίνει ότι θα ήταν και το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να εμφανιστεί στους χρήστες.

Η Google ενδιαφέρεται περισσότερο να εμφανίζει τα αποτελέσματα με το πιο σχετικό περιεχόμενο (relevant content), παρά να προσφέρει απλά τις πιο γρήγορες ιστοσελίδες.

 

Το παραπάνω είναι σίγουρα η απάντηση που ψάχναμε για το τι συμβαίνει με τις αλλαγές που κάνουμε, και πόσο γρήγορα γίνονται αντιληπτές από την μηχανή αναζήτησης.

Η απάντησή του όμως ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο ούτε για την προσπέλαση (crawling) των ιστοσελίδων, ούτε για την ενημέρωση της μηχανής αναζήτησης σχετικά με τις όποιες αλλαγές έχουν γίνει στα ranking signals.

Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να περάσουν μήνες για να ενημερωθούν για τις αλλαγές, και κάποιες φορές μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

 

Συνήθως, μετά από κάποιες αλλαγές/βελτιώσεις σε έναν ιστότοπο, ένας webmaster ή ενας ειδικός του SEO θα δει μία σταδιακή άνοδο στις κατατάξεις (rankings) με την πάροδο του χρόνου.

Φυσικά είναι επόμενο να δει κανείς μεγαλύτερες αλλαγές στις κατατάξεις όταν έχει βελτιωθεί γενικότερα η ποιότητα του ιστοτόπου.

 

Μία τέτοια δήλωση μάς δίνει μία “ανακούφιση”: γνωρίζαμε ότι τα πράγματα είναι ρευστά και χρειάζεται υπομονή, γιατί απαιτείται χρόνος, αλλά τώρα υπάρχει και μία τοποθέτηση που το επιβεβαιώνει.

Επίσης επιβεβαιώνεται το πόσο δύσκολο είναι το έργο κάποιου που ασχολείται με αυτόν τον τομέα.

 

Μπορείτε να δείτε όλο το Hangout εδώ:

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο