Αναμείνατε ολίγον τι
Web Devel

Η ιστορία του Lorem Ipsum

lorem ipsum

Όλοι όσοι ασχολούνται με τις ιστοσελίδες, είτε την κατασκευή τους είτε όχι, ή με την τυπογραφία, έχουν συναντήσει το κείμενο που ξεκινάει με “lorem ipsum”. Αλλά έχετε καμία ιδέα τι σημαίνει, τι είναι, από που προέρχεται και γιατί το χρησιμοποιούμε;

Υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις και θα τις απαντήσουμε στην συνέχεια, και ίσως κάποιες ακόμα που σας γεννήθηκαν όση ώρα το σκέφτεστε.

Ξεκινώντας από το πρώτο πράγμα που μπορεί να αντιληφθεί κανείς, είναι ένα κείμενο που είναι γραμμένο στα Λατινικά. Μιλάμε για μία αρχαία και νεκρή γλώσσα, αλλά σε web developers/designers το Lorem Ipsum είναι πολύ γνωστό, και συχνά το αποκαλούν ως filler text ή greek copy (πηγάζει από την έκφραση “it all seems greek to me”, αρκετά οξύμωρο για μας).

Η κεντρική ιδέα πίσω από την χρήση του, είναι ότι θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να δουν και να παρατηρήσουν τον σχεδιασμό, την στοιχειοθέτηση και την γραμματοσειρά, αλλά όχι τις λέξεις. Σίγουρα είναι σημαντικό το στοιχείο ότι υπάρχει μια ομαλή κατανομή των γραμμάτων, και αποφεύγεται η χρήση επαναλαμβανόμενου κειμένου που θα γεμίσει την σελίδα, τύπου “εδώ θα μπει κείμενο, εδώ θα μπει κείμενο,…”.

Και σαφώς, κανείς δεν πρόκειται να μπερδέψει κάποια λέξη με κάποια από την δική του γλώσσα, θα έλεγα ότι είναι σχεδόν αδύνατο.

Από την άλλη δεν μοιάζει με κανένα άλλο κείμενο γεμίσματος (filler text) οπότε είναι πολύ δύσκολο να δημοσιευτεί κατά λάθος ως κάποιο τελικό κείμενο.

Παρατηρώντας το κείμενο όμως, από την πρώτη κιόλας λέξη, βλέπουμε ότι δεν έχει κάποιο νόημα. Η λέξη lorem δεν είναι κάποια υπαρκτή λέξη, αλλά δείχνει να είναι μέρος της λέξης dolorem που σημαίνει πόνος.

Οπότε έρχεται η ερώτηση “και τελικά τι γράφει; και γιατί είναι τόσο ανακατεμένα λατινικά;”

Πρώτα απ’ όλα, η πηγή του Lorem ipsum έχει εντοπιστεί από τον Dr. Richard McClintock, Director of Publications στο Hampden-Sydney College στην Virginia, σε ένα πραγματικό λατινικό κείμενο του Ρωμαίου φιλόσοφου Cicero. Το εν λόγω κείμενο ονομάζεται “On the Extremes of Good and Evil,” ή De Finibus Bonorum et Malorum.

Ο Richard McClintock, καθηγητής Λατινικών στο κολλέγιο Hampden-Dydney στην Βιρτζίνια, αναζήτησε μία από τις πιο σπάνιες Λατινικές λέξεις, την consectetur, από ένα απόσπασμα του Lorem Ipsum, και ανάμεσα σε όλα τα έργα της κλασσικής λογοτεχνίας, ανακάλυψε την αναμφισβήτητη πηγή του. To Lorem Ipsum προέρχεται από τις ενότητες 1.10.32 και 1.10.33 του “de Finibus Bonorum et Malorum” (Τα άκρα του καλού και του κακού) από τον Cicero (Σισερό), γραμμένο το 45 π.Χ. Αυτό το βιβλίο είναι μία διατριβή στην θεωρία της Ηθικής, πολύ δημοφιλής κατά την αναγέννηση.

De finibus bonorum et malorum Cicero
L0022191 Cicero; De finibus bonorum et malorum
Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images
images@wellcome.ac.uk
http://wellcomeimages.org
Folio from manuscript.
De finibus bonorum et malorum
Marcus Tullius Cicero
Published: circa 1475
Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Τι οδήγησε σε αυτό;

Ο Cicero ήταν πολύ διαδεδομένος και η φήμη του σαν τον καλύτερο Ρωμαίο ρήτορα, έκανε τα κείμενα να χαίρουν μέγιστης σημασίας τον Μεσαίωνα.

Και εδώ έρχεται η ερώτηση, γιατί ένα τέτοιο κείμενο πήρε τέτοια μορφή και έγινε αγνώριστο;

Ένα στοιχείο κρύβεται στην πρώτη παράγραφο του άρθρου, όταν μίλησα και για τους τυπογράφους. Αυτό το κείμενο έχει μία πολύ μεγαλύτερη ιστορία απ’ όσο φαντάζονται οι περισσότεροι. Δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε στην εποχή του online contect management, αλλά χρησιμοποιείται σαν κείμενο γεμίσματος από τον 16ο αιώνα. Η βασική θεωρία είναι ότι κάποιος τυπογράφος θέλησε να φτιάξει κάποιο δείγμα βιβλίου στο οποίο θα παρουσίαζε διάφορες γραμματοσειρές, και αποφάσισε ότι το κείμενο δεν θα πρέπει να έχει κανένα νόημα, ώστε το ενδιαφέρον να μην φεύγει από τα γραφιστικά χαρακτηριστικά του.

Και όπως φαίνεται αυτός ο τυπογράφος πήρε μία σελίδα του Cicero και την μετέτρεψε σε ανούσιο κείμενο.

Το πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι όλο αυτό δεν επέζησε μόνο 5 αιώνες αλλά πέρασε και στην ηλεκτρονική εποχή και στην ηλεκτρονική τυπογραφία ανέπαφο και χωρίς καμία αλλαγή.

Το κομμάτι του αυθεντικού κειμένου που μετατράπηκε στο filler text είναι το εξής (Wikipedia):
“…qui dolorem ipsum, quia dolor sit amet consectetur adipisci[ng] velit, sed quia non numquam [do] eius modi tempora inci[di]dunt, ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur?…”

Το Lorem Ιpsum έγινε δημοφιλές στην εποχή μας τη δεκαετία του ’60 με την έκδοση των δειγμάτων της Letraset όπου περιελάμβαναν αποσπάσματα του Lorem Ipsum, και πιο πρόσφατα με το λογισμικό ηλεκτρονικής σελιδοποίησης όπως το Aldus PageMaker που περιείχαν εκδοχές του Lorem Ipsum.

Πολλά λογισμικά πακέτα ηλεκτρονικής σελιδοποίησης και επεξεργαστές ιστότοπων πλέον χρησιμοποιούν το Lorem Ipsum σαν προκαθορισμένο δείγμα κειμένου, και η αναζήτηση για τις λέξεις ‘lorem ipsum’ στο διαδίκτυο θα αποκαλύψει πολλά web sites που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Διάφορες εκδοχές έχουν προκύψει με το πέρασμα των χρόνων, άλλες φορές κατά λάθος, άλλες φορές σκόπιμα με σύνηθες σκοπό το χιούμορ.

Η ιστορία του Lorem ipsum είναι πραγματικά εντυπωσιακή, αλλά όλο αυτό κάνει κάποιους να αναρωτηθούν μήπως είναι καιρός να περάσει απλά στην ιστορία και δημιουργήσουμε κάτι καινούριο που είναι πιο ταιριαστό με τη  εποχή μας και τις ανάγκες της.

Μπορεί κανείς να διαβάσει την εργασία που υπερασπίζεται την χρήση του ή να δοκιμάσει την γεννήτρια  “Nietzsche Ipsum” που παράγει κείμενα από αυτά του Nietzsche στα Αγγλικά.

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο