Αναμείνατε ολίγον τι
Web Devel

Η Adobe θα σταματήσει την υποστήριξη του Flash και τα updates το 2020

Flash player and Html 5 logos

Η Adobe ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να υποστηρίζει το Flash και να βγάζει updates στο τέλος του 2020. Το Flash κατέχει μια σημαντικότατη θέση στην ιστορία του internet, βάζοντας τα θεμέλια και εμπνέοντας την δημιουργία πολλών standards και formats που το internet έχει αφομοιώσει.

Παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα και την πορεία του web, και σε συνεργασία με αρκετούς τεχνολογικούς συνεργάτες (Apple, Facebook, Google, Microsoft, Mozilla) αποφάσισαν να δώσουν ένα τέλος στην πορεία του Flash. Θα σταματήσουν να κάνουν updates και να διανέμουν τον Flash player από το τέλος του 2020, και θα αρχίσουν να ενθαρρύνουν τους δημιουργούς να μεταφέρονται σε άλλα πιο καινούρια formats.

Πριν ένα χρόνο οι μεγαλύτεροι browsers ξεκίνησαν να μπλοκάρουν τον Flash player, βάζοντας τους χρήστες να το ενεργοποιήσουν χειροκίνητα στην περίπτωση που το site που επισκέφθηκαν είχε τέτοιο περιεχόμενο. Οι Microsoft, Google και Mozilla έκαναν και δικές τους ανακοινώσεις σχετικά με το τι σχεδιάζουν για το μέλλον του Flash και την υποστήριξη του. Ο Firefox έχει το πιο επιθετικό σχέδιο, αφού θα απενεργοποιήσει το Flash για τους περισσότερους χρήστες το 2019. Μόνο αυτοί που έχουν την Extended Support Release θα μπορούν να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν μέχρι το τέλος του 2020, και καμία έκδοση του Firefox δεν θα φορτώνει το plugin από την στιγμή που η Adobe σταματήσει να βγάζει security updates.

Από την άλλη και ο Chrome θα σταματήσει να υποστηρίζει το Flash και σχεδιάζουν να το αφαιρέσουν τελείως από τον browser μέχρι το τέλος του 2020.

Ο Anthony Laforge (Google Chrome Product Manager) ανέφερε ότι πριν 3 χρόνια το 80% των desktop χρηστών του Chrome επισκεπτόντουσαν κάποια σελίδα που είχε Flash κάθε μέρα. Τώρα το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στο 17% και συνεχίζει να πέφτει. Αυτή η τάση δείχνει ότι τα sites έχουν αρχίσει να αλλάζουν και να προτιμούν open web technologies, που είναι πιο γρήγορες, πιο ασφαλείς και πιο αποδοτικές απ’ ότι το Flash.

Η ομάδα του Microsoft Edge ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να το καταργήσει σταδιακά και από το Microsoft Edge και από τον Internet Explorer, με την πλήρη αφαίρεση του από όλες τις εκδόσεις των Microsoft Windows που υποστηρίζονται μέχρι το τέλος του 2020.

Αν και οι game developers, έχουν αρχίσει να περνάνε όλο και περισσότερο στην χρήση του HTML5, η ανακοίνωση της Adobe θα φέρει μεγάλες αλλαγές στο gaming, στην εκπαίδευση και στην βιομηχανία των videos, ειδικά σε αυτούς που δεν έχουν μεταβεί σε άλλα πιο νέα formats. Αυτά τα νέα θα κάνουν και πολλά plugins του WordPress να καταλήξουν να είναι ξεπερασμένα.

Την ανακοίνωση της Adobe την αντιμετώπισαν πολύ ευχάριστα, με αρκετούς να ζητούν ένα ακόμα πιο γρήγορο σχέδιο “εξαφάνισης” του Flash. Πολλοί όμως παραμένουν επιφυλακτικοί και ανησυχούν για το περιεχόμενο και τα .swf games που θα μείνουν ορφανά με την εξαφάνιση του Flash. Η Adobe έχει λάβει πολλά αιτήματα στο Twitter για να κάνουν τον Flash player open source για να υπάρχει compatibility για το παλιό περιεχόμενο και για να μπορεί να γίνει αρχειοθέτηση του. Βέβαια η Adobe δεν έχει δώσει κάποια απάντηση σε αυτά τα αιτήματα.

Πηγή
wptavern.com

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο