Αναμείνατε ολίγον τι
Web Devel

Το PageSpeed Insights παρουσιάζει στοιχεία από πραγματικά δεδομένα

Google Developers PageSpeed Insights logo

Το PageSpeed Insights μας παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πόσο μία σελίδα έχει στηθεί σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Google, και σε φορητές συσκευές και σε desktop.

Μέχρι τώρα οι προτάσεις που μας παρουσίαζε δεν περιείχαν καμία πληροφορία για το πόσο καλές, ή όχι, επιδόσεις έχει η σελίδα μας στον πραγματικό κόσμο. Αυτό έκανα αρκετά δύσκολα τα πράγματα για να καταλάβουμε το τι ήταν απαραίτητο να αλλάξουμε, και πόσο αναγκαίες μπορεί να ήταν οι αλλαγές αυτές.

Πλέον το Pagespeed Insights χρησιμοποιεί δεδομένα που έχουν συλλέξει από το Chrome User Experience Report (ένα δημόσιο σύνολο δεδομένων με μετρικές για την εμπειρία χρήστη που έχουν συλλέξει από χρήστες του Chrome, που έχουν δεχθεί να προσφέρουν δεδομένα και στατιστικά), ώστε από την μία να μπορέσουν να δώσουν καλύτερες συμβουλές στους developers, και από την άλλη να συνδέσουν την βαθμολογία της βελτιστοποίησης με δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο.

Έτσι η ανάλυση που προσφέρει το εργαλείο έχει αρκετά παραπάνω πράγματα:

 • Η βαθμολόγηση της ταχύτητας κατατάσσει μία σελίδα σε τρεις κατηγορίες: γρήγορη (Fast), μέτρια (Average), ή αργή (Slow). Αυτό καθορίζεται από την μέση τιμή δύο μετρήσεων: First Contentful Paint – FCP (πόσο γρήγορα εμφανίζονται τα σημαντικότερα στοιχεία της σελίδας) και DOM Content Loaded (DCL).
 • Η βαθμολογία της βελτιστοποίησης έχει μία αντίστοιχη κατηγοριοποίηση σε καλή (Good), μέτρια (Medium), ή χαμηλή (Low) προσεγγίζοντας ποια είναι τα περιθώρια βελτίωσης. Παρέχει και μία βαθμολογία μεταξύ των 0 – 100, όπου στον προσδιορισμό της προσμετρούνται και οι χρόνοι above-the-fold load & full page load.  Ο υπολογισμός αυτός γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο developer θέλει να διατηρήσει ανέπαφη την μορφή και την λειτουργικότητα της σελίδας.
 • Στην ενότητα Page Load Distribution φαίνεται αναλυτικά ποια είναι η κατάσταση των FCP & DCL. Για αυτά υπάρχουν οι κατηγορίες γρήγορο (Fast), μέτριο (Average), και αργό (Slow), και η ανάθεση σε μία από αυτές γίνεται με την σύγκριση όλων των δεδομένων που έχουν συλλέξει από το Chrome User Experience report.
 • Η ενότητα Page Stats μας δείχνει πόσα διαδρομές – round trips πρέπει να γίνουν ώστε να φορτωθεί η σελίδα όλα εκείνα τα στοιχεία μπαίνουν εμπόδιο (render-blocking resources), το συνολικό μέγεθος της σελίδας σε bytes, και πως αυτά συγκρίνονται με τους διάμεσους των roundtrips και των bytes από τα δεδομένα που έχουν συλλέξει. Αυτό δίνει μια αρκετά καλή ένδειξη για το πόσο πιο γρήγορη γίνεται μία σελίδα μετά από τις αλλαγές που κάνει ο developer.
 • Οι προτάσεις βελτιστοποίησης είναι η λίστα των βέλτιστων πρακτικών που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε στην σελίδα. Αυτή είναι μία ενότητα που είναι γνωστή, αφού αυτές τις προτάσεις παρουσίαζε το εργαλείο και παλιότερα. Πλέον όμως, αν η σελίδα είναι γρήγορη, τότε αυτές παραμένουν κρυμμένες, αφού δεν φαίνεται να χρειάζεται κάποια βελτίωση.
  Είναι γνωστό ότι οι επιδόσεις σχετίζονται άμεσα με την ταχύτητα και την ποιότητα της σύνδεσης στο δίκτυο, οι προτάσεις βασίζονται στις πτυχές των επιδόσεων που είναι ανεξάρτητες από το δίκτυο:

  • Η κατάσταση του server
  • Η δομή της HTML
  • Η χρήση εξωτερικών πόρων (εικόνες, JavaScript, CSS)

Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι με αυτές τις αλλαγές γίνεται περισσότερο κατανοητό ότι δεν είναι απαραίτητο να φτάσει κανείς στο “100/100”, αλλά να εφαρμόσει όσες πρακτικές είναι δυνατό και απαραίτητο για να είναι αρκετή γρήγορη η σελίδα του.

Όμως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι πραγματικές επιδόσεις μιας σελίδας και το πόσο γρήγορα εμφανίζεται εξαρτώνται από την σύνδεση του χρήστη.

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο