Αναμείνατε ολίγον τι
Web Devel

6 Plugins του WordPress που βελτιώνουν την ταχύτητα του

Wordpress speed up

Μόνο ένα πράγμα μπορεί να καταστρέψει μια ιστοσελίδα, ακόμα και αν έχει πολύ όμορφο σχεδιασμό και πολύ καλή κατασκευή: η ταχύτητα.

Ο χρόνος που κάνει για να εμφανιστεί μία σελίδα στον χρήστη είναι πάρα πολύ σημαντικός, και άρρηκτα συνδεδεμένος με την επιτυχία του ιστότοπου.

Ακόμα και αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο ισχύει, σκεφτείτε το εξής ή κάντε το σαν απλό πείραμα: ανοίξτε μία ιστοσελίδα, ή την ιστοσελίδα σας, (το καλύτερο δυνατό είναι να το κάνετε σε ιδιωτική περιήγηση). Πόση ώρα μπορείτε να περιμένετε μέχρι να σκεφτείτε ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι θέλετε να κλείσετε την καρτέλα;

Το πιο πιθανό είναι όχι πάρα πολύ.

Οι περισσότεροι χρήστες περιμένουν μερικά δευτερόλεπτα στην καλύτερη των περιπτώσεων για να φορτώσει μια ιστοσελίδα, πριν καταλήξουν ότι δεν αξίζει τον κόπο και φύγουν. Κατά κύριο λόγο, θα έχουν καταλήξει στην σελίδα σας μέσω μιας μηχανής αναζήτησης, που σημαίνει ότι θα γυρίσουν πίσω σε αυτή και να οδηγηθούν κάπου αλλού, και φυσικά στους ανταγωνιστές σας.

Μιλώντας για μηχανές αναζήτησης, η ίδια η Google έχει αναφέρει ότι η ταχύτητα φόρτωσης υπάρχει σαν παράγοντας μέσα στους αλγόριθμους της. Όσο πιο γρήγορο είναι το site τόσο καλύτερες θέσεις καταλαμβάνει.

Τώρα, αν το site σας είναι αργό, θα ήταν καταστροφικό αν δεν κάνετε κάτι για αυτό. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς, όπως το να χρησιμοποιήσει AMP (λινκ), αν και είναι κάτι που δεν θα βοηθήσει ολόκληρη την ιστοσελίδα ανεξαρτήτως συσκευής του χρήστη. Εδώ θα μιλήσουμε για 6 plugins του WordPress που θα σας βγάλουν από την δύσκολη θέση.

Προσέξτε, μεγάλο ρόλο έχει ο σχεδιασμός και η δομή του site, τι προσφέρει, αν έχει πολλές φωτογραφίες ή όχι, και άλλα.

1. WP Fastest Cache

Το WP Fastest Cache είναι γρήγορο και άμεσο, και έχει 3 εκατομμύρια downloads. Μέσα από αυτά έχει αποκτήσει το δικό του κοινό και μία βαθμολογία 5 αστέρων.

Εάν έχετε καταφέρει να έχετε πάρα πολλές επισκέψεις, και η ιστοσελίδα σας είναι αρκετά βαριά, αυτό σημαίνει κατά κύριο λόγο ότι θα δεσμεύει αρκετή RAM και CPU, που κατά συνέπεια θα καθυστερεί να κάνει render.

Το plugin αυτό δημιουργεί ένα στατικό HTML αρχείο, για την κάθε σελίδα, και το μοιράζει στους επισκέπτες. Έτσι αποφεύγεται το επαναλαμβανόμενο rendering και γίνεται μόνο μία φορά.

Από τις πιο βασικές ενδείξεις είναι οι χιλιάδες ενεργές εγκαταστάσεις (400.000+). Υπάρχει αρκετός κόσμος που το χρησιμοποιεί ενεργά και φαίνεται να είναι ευχαριστημένος.

Το αρνητικό είναι ότι για να εκμεταλλευτεί κανείς όλες τις λειτουργίες του, θα πρέπει να αγοράσει την Premium έκδοση.

2. W3 Total Cache

Αν θέλετε να εγκαταστήσετε κάποιο caching plugin που είναι εντελώς δωρεάν, τότε το W3 Total Cache είναι η καλύτερη επιλογή.

Είναι από τα πιο δημοφιλή plugins, και προτείνεται από τους μεγαλύτερους web developers και web hosts. Εκτός αυτών, φαίνεται να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και διάφορων μεγάλων εταιριών.

Το W3 Total Cache προσφέρει τουλάχιστον 10x καλύτερες επιδόσεις στο σύνολο της ιστοσελίδας, βελτιώσεις στα ποσοστά μετατροπών (conversion rates), καλύτερες επιδόσεις στις κατατάξεις των μηχανών αναζήτησης, έως και 80% μείωσης στην χρήση bandwidth, και πολλά ακόμα.

Αν και είναι ένα plugin που είναι απαραίτητο για τα sites που έχουν μεγάλο traffic, η πολυπλοκότητα του δεν το κάνει καθόλου φιλικό προς το χρήστη (user friendly). Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν στοχεύει στους καινούργιους στο WP, όπου το εύρος των επιλογών του και των δυνατοτήτων του θα τους κάνει να απογοητευτούν, αλλά στους πιο έμπειρους χρήστες που θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.

3. WP Super Minify

Υπάρχουν κάπου στις 20.000 ενεργές εγκαταστάσεις, και προσφέρει συνδυασμό των αρχείων HTML& CSS & JS και την βελτιστοποίηση τους (combine, minify, cache). Με αυτό τον τρόπο μειώνει κατά πολύ τον χρόνο που παίρνει για να φορτώσει μια ιστοσελίδα.

Η εγκατάσταση και ρύθμιση του είναι θέμα μερικών πολύ απλών βημάτων. Η χρήση του δεν θα προσφέρει τις ίδιες βελτιώσεις που θα έδιναν αντίστοιχα τα πιο περίπλοκα plugins (όπως τα παραπάνω), αλλά μπορεί να περιμένει κανείς μια σχετική γενική βελτίωση στην απόκριση, και μια μικρή στην βαθμολογία που δίνουν κάποια εργαλεία, όπως το Google page speed.

Για ένα τόσο απλό plugin, δίνει αρκετά καλά αποτελέσματα.

4. WP Smush

Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα καλύτερα, με αρκετές διακρίσεις, στον τομέα του. Η συμπίεση των εικόνων μιας ιστοσελίδας είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της βελτίωσης της ταχύτητας.

Παλιότερα, αυτό γινόταν σε βάρος της ποιότητας της εκάστοτε εικόνας. Τώρα όμως η συμπίεση της εικόνας γίνεται με αλγορίθμους που κρατούν ανέπαφη την ποιότητα της εικόνας αλλά μειώνουν το μέγεθος της.

Το WP Smush υποστηρίζει όλα τα είδη των αρχείων εικόνων όπως jpg, gif και png, είναι συμβατό με άλλα plugins, συμπιέζει τις εικόνες στον κατάλογο που βρίσκονται, αφαιρεί τα metadata των jpg εικόνων και μπορεί να επεξεργαστεί μέχρι και 50 εικόνες την φορά.

5. BJ Lazy Load

Όταν ένας χρήστης μπει σε μία σελίδα, τότε θα πρέπει να μεταφερθεί όλο το περιεχόμενο της στον browser του χρήστη.

Τι γίνεται όμως αν η σελίδα είναι μεγάλη σε μέγεθος; π.χ. αν περιέχει πολλές εικόνες;

Τότε σίγουρα θα γίνει πολύ αργή.

Μία λύση για αυτό είναι το BJ Lazy Load, αφού αφήνει να φορτωθούν μόνο τα στοιχεία που θα εμφανιστούν άμεσα στην οθόνη, δηλαδή όσα βλέπει ο χρήστης μπροστά του.

6. WP-Optimize

Κάθε φορά που μία καινούρια σελίδα ή άρθρο σώζονται, το WordPress δημιουργεί αντίγραφα των παλαιότερων εκδόσεων της. Αν έχουμε επεξεργαστεί ένα άρθρο 5 φορές, τότε θα υπάρχουν και 4 αντίγραφα του.

Όπως καταλαβαίνουμε, ένα WordPress site, είτε μόνο του είτε έχει και ένα blog, καταλήγει να προσθέτει συνέχεια δεδομένα στην βάση, κάνοντας την πιο αργή. Απλά καταφέρνει να φτάσει την βάση δεδομένων σε μία πολύ κακή κατάσταση.

Το WP-Optimize δίνει την δυνατότητα να καθαρίσουμε την βάση από κάθε τι περιττό και να την κάνουμε να λειτουργεί με τον βέλτιστο τρόπο. Επίσης έχει την λειτουργία να προγραμματίσουμε την διαδικασία καθαρισμού και βελτιστοποίησης και στατιστικά σχετικά με την βάση.


Και τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν αρκετά plugins για αυτό το σκοπό, αλλά αυτά είναι τα πιο σημαντικά. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε και το P3 (Plugin Performance Profiler) που μπορεί να σας βοηθήσει να βγείτε από δύσκολες καταστάσεις, που κάποιο plugin δεν αποκρίνεται σωστά και καθυστερεί η ιστοσελίδα σας. Δυστυχώς δεν έχει ανανεωθεί εδώ και περίπου 3 χρόνια, αλλά δείχνει να δουλεύει σωστά ακόμα.

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο