Αναμείνατε ολίγον τι
Web Devel

O Microsoft Edge αλλάζει και γίνεται open source

O Microsoft Edge αλλάζει και γίνεται open source

Εδώ και μερικά χρόνια η Microsoft έχει κάνει μία μεγάλη στροφή στην ανάπτυξη των εφαρμογών της και έχει αγκαλιάσει την κοινότητα του ανοικτού λογισμικού (open source) και τις προσπάθειες της.

Σε αυτό το μήκος κύματος ανήκει και μία από τις τελευταίες ανακοινώσεις της σχετικά με τον Microsoft Edge (τον διάδοχο του Internet Explorer).

Ο Edge θα αλλάξει, αφού πλέον θα προσαρμοστεί ο κώδικας του Chromium open source project στο εσωτερικό του.

Υπήρχαν διάφορες φήμες σχετικά με την ριζική αλλαγή του Edge, ότι θα ακολουθήσει τα χνάρια του Chrome, που επιβεβαιώθηκαν.

Με αυτή την κίνηση ευελπιστούν να δημιουργήσουν μία έκδοση του Edge, που είναι περισσότερο συμβατή με τις δεδομένες τεχνολογίες του διαδικτύου (web compatibility), και να βελτιώσουν το τοπίο των browsers, που κατ’ επέκταση θα βοηθήσει τους απανταχού web developers – να μειώσουν κατά πολύ τους πονοκεφάλους τους.

Στην προσπάθεια τους αυτή, δεσμεύονται ότι θα συμμετέχουν ενεργά και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Chromium project. Όχι μόνο για να κάνουν καλύτερο τον Edge, αλλά και για να βοηθήσουν και τους άλλους browsers να βελτιωθούν, είτε για σταθερούς υπολογιστές, είτε για φορητές συσκευές.

Μπορεί κανείς να πει ότι η Microsoft δεν είχε κρατήσει κάποια απόσταση από τις εφαρμογές ανοικτού κώδικα, αφού η mobile έκδοση του περιηγητή τους έχει βασιστεί σε τέτοιες εφαρμογές εξ αρχής, και επίσης αρκετές λειτουργίες του Edge βασίζονται σε αντίστοιχα προγράμματα, όπως τα Angle, Web Audio και Brotli.

Αυτό που αναμένουμε είναι ότι το Microsoft’s EdgeHTML και το Chakra θα γίνουν παρελθόν, και την θέση τους θα πάρουν το Blink και το Chrome V8.

Βασικός στόχος τους, όπως επισημαίνουν, είναι η βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών, πολλών και διαφόρων ακροατηρίων, στο διαδίκτυο.

Ευελπιστούν με την νέα μορφή του περιηγητή να προσφέρουν καλύτερη συμβατότητα με όλες τις ιστοσελίδες (αφού κατά κύριο λόγο το web devel/design έχει στραφεί προς την πρακτική να λειτουργούν οι σελίδες σωστά, κατά κύριο λόγο, στον Chrome), καλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής της μπαταρίας και την συμβατότητα/ενσωμάτωση του υλικού (hardware) όλων των συσκευών των Windows.

Προφανώς κάτι τέτοιο θα λύσει τα χέρια των web developers, αφού πλέον θα έχουν λιγότερες πλατφόρμες απέναντι στις οποίες θα πρέπει η ιστοσελίδα τους/η εφαρμογή τους να λειτουργεί σωστά και άρτια.

Σημαντική σημείωση σε αυτό το σημείο είναι το γεγονός ότι θα διατηρήσουν την συμβατότητα προς τα πίσω, για να εξυπηρετηθούν και οι ιστοσελίδες που έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα τον IE (επίπονο εγχείρημα).

Τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, σε βάθος ενός χρόνου ή και παραπάνω, είναι η σταδιακή μετάβαση του πυρήνα του Edge σε open source, να διανέμουν τον ενημερωμένο browser σε όλες τις υποστηριζόμενες εκδόσεις των Windows (μέχρι τώρα υπήρχε μόνο για τα Windows 10), να προσφέρουν πιο συχνές ενημερώσεις του (μέχρι τώρα ήταν για κάποιο περίεργο λόγο συνδεδεμένο με το Windows Updates), και τέλος να κάνουν καλύτερους όλους τους web στα Windows.

Επίσης αναμένουν ότι αυτή η αλλαγή του κυρίως κώδικα του περιηγητή, θα επιτρέψει και την μεταφορά του σε άλλες πλατφόρμες, ακόμα σε αυτή του macOS.

Ποιος ο λόγος να υπάρχει και σε Macs;

Πολλοί -ίσως οι περισσότεροι- web developers/designers δουλεύουν σε Mac. Και δεν είχαν καμία πρόσβαση στον Edge, οπότε οι δοκιμές σε αυτόν τον browser ήταν απρόσιτες.

Δεν φαίνεται να ευελπιστεί κανείς να αποκτήσει ο Edge ένα κομμάτι της πίτας σε αυτό το λειτουργικό, αλλά θα είναι πλέον παρόν και θα δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάζουν οι developers τις εφαρμογές τους.

Δεν θα αλλάξει κάτι στην εμφάνιση του browser, αλλά θα αλλάξει ριζικά το τι υπάρχει στην καρδιά του. (?)

Σίγουρα αυτή η στροφή μπορεί εν μέρει να αιτιολογηθεί και από τα στατιστικά χρήσης του browser, που έχει μείνει στην αφάνεια.

Πηγή: StatCounter Global Stats – Browser Market Share

Από την ανακοίνωση τους βλέπουμε ότι πλέον η Microsoft παραδέχεται ότι ο Chrome είναι ο κυρίαρχος του κόσμου των browsers, και έχει καθιερωθεί ως το standard για τον απλό χρήστη και για τον developer.

Εκτός αυτού, φαίνεται ότι αντιλήφθηκαν ότι δεν έχει νόημα πλέον να σπαταλούν πόρους στην προσπάθεια κατασκευής μίας νέας πλατφόρμας με καλύτερη συμβατότητα με τις νέες τεχνολογίες και συσκευές.

Είναι αναμφίβολα ένα γεγονός τεραστίων διαστάσεων για τον κόσμο των browsers. Οι φήμες και η μετέπειτα ανακοίνωση προξένησαν πολλές και διάφορες αντιδράσεις, ειδικά για την δύναμη που θα αποκτήσει το Chromium project (τελευταίος “αντίπαλος” είναι μόνο ο firefox).

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο