Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Φωτογραφίζοντας τον ‘Ηλιο για πρώτη φορά από απόσταση αναπνοής

Οι πρώτες εικόνες από το Solar Orbiter των ESA / NASA είναι πλέον διαθέσιμες στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των πιο κοντινών φωτογραφιών του Ήλιου που έχουν τραβηχτεί ποτέ.

Το Solar Orbiter αποτελεί μια διεθνή συνεργασία μεταξύ των ESA και NASA με σκοπό τη μελέτη του κοντινότερου άστρου μας, τον Ήλιο. Η αποστολή ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου 2020 (EST) και το διαστημικό σκάφος ολοκλήρωσε το πρώτο κοντινό πέρασμά του στον Ήλιο στα μέσα Ιουνίου.

“Αυτές οι άνευ προηγουμένου εικόνες του Ήλιου είναι οι κοντινότερες που έχουμε αποκτήσει ποτέ”, δήλωσε η Holly Gilbert, επιστήμονας έργου της NASA για την αποστολή στο Goddard Space Flight Center της NASA στο Greenbelt, Maryland. “Αυτές οι εκπληκτικές εικόνες θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να συνδυάσουν τα ατμοσφαιρικά στρώματα του Ήλιου.”

“Δεν περιμέναμε τόσο καλά αποτελέσματα τόσο νωρίς”, δήλωσε ο Daniel Müller, επιστήμονας του Solar Orbiter Project στην ESA. “Αυτές οι εικόνες δείχνουν ότι το Solar Orbiter έκανε μιαν εξαιρετική αρχή.”

 

Images of the Sun captured by the Extreme Ultraviolet Imager instrument.
Αυτό το animation δείχνει μια σειρά από όψεις του Ήλιου που συνέλαβε με το Extreme Ultraviolet Imager (EUI) των ESA / NASA, το Solar Orbiter, στις 30 Μαΐου 2020. Δείχνουν την όψη του Ήλιου σε μήκος κύματος 17 νανομέτρων, το οποίο βρίσκεται στην ακραία υπεριώδη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Εικόνες σε αυτό το μήκος κύματος αποκαλύπτουν την ανώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου, με θερμοκρασία μεγαλύτερη από ένα εκατομμύριο βαθμούς. Credits: Solar Orbiter / EUI Team (ESA & NASA) CSL, IAS, MPS, PMOD / WRC, ROB, UCL / MSSL

Η αποστολή του Solar Orbiter δεν ήταν καθόλου εύκολη. Η πανδημία του covid-19 δυσκόλεψε σημαντικά το έργο των ειδικών, αφού το προσωπικό που ήταν υπεύθυνο για τον έλεγχο της αποστολής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας,  έκλεισε εντελώς για περισσότερο από μία εβδομάδα. Κατά την περίοδο αυτή, όλο το βασικό προσωπικό εργάστηκε από το σπίτι.

«Η πανδημία μας υποχρέωσε να πραγματοποιήσουμε κρίσιμες εργασίες εξ αποστάσεως – ήταν η πρώτη φορά που το επιχειρήσαμε αυτό», δήλωσε ο Russell Howard, κύριος ερευνητής της αποστολής Solar Orbiter.

Ο νέος ηλιακός εξερευνητής της ESA, Solar Orbiter, ξεκίνησε το ταξίδι του στις 10 Φεβρουαρίου 2020 και στις 15 Ιουνίου 2020 έφτασε στο πρώτο περιήλιό του, το σημείο της τροχιάς του που βρίσκεται πλησιέστερα στον Ήλιο. Καθώς βρέθηκε σε απόσταση 48 εκατομμυρίων μιλίων από τον Ήλιο, ενεργοποιήθηκαν και τα 10 όργανά  δίνοντάς μας τις πιο κοντινές φωτογραφίες του Ήλιου μέχρι σήμερα.

Το Solar Orbiter διαθέτει έξι όργανα απεικόνισης, καθένα από τα οποία μελετά μια διαφορετική πτυχή του Ήλιου. Να σημειωθεί ότι οι πρώτες εικόνες από ένα διαστημικό σκάφος επιβεβαιώνουν ότι τα όργανά του  λειτουργούν – οι επιστήμονες δεν περιμένουν νέες ανακαλύψεις από αυτά τα όργανα.

Όμως το Extreme Ultraviolet Imager (EUI) του Solar Orbiter, επέστρεψε δεδομένα που υποδηλώνουν ηλιακά χαρακτηριστικά που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ άλλοτε με τόσο μεγάλη λεπτομέρεια.

Ο κύριος ερευνητής David Berghmans, αστροφυσικός στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Βελγίου στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι «Οι “πυρκαγιές”(campfires) για τις οποίες μιλάμε εδώ είναι τα μικρά ανιψιά των ηλιακών εκλάμψεων (solar flares), τουλάχιστον ένα εκατομμύριο, ίσως ένα δισεκατομμύριο φορές μικρότερες», δήλωσε ο Berghmans. «Όταν κοιτάζουμε τις νέες εικόνες υψηλής ανάλυσης EUI, είναι κυριολεκτικά σαν να τις βλέπουμε παντού».

mosaic of EUI images, showing campfires
To Solar Orbiter εντοπίζει «πυρκαγιές» στον Ήλιο. Οι τοποθεσίες των πυρκαγιών υποδεικνύονται με λευκά βέλη. Credits: Solar Orbiter / EUI Team (ESA & NASA) CSL, IAS, MPS, PMOD / WRC, ROB, UCL / MSSL

Δεν είναι ακόμη σαφές τι είναι αυτές οι “πυρκαγιές” ή αν με κάποιον τρόπο αντιστοιχούν σε ηλιακούς φωτισμούς που παρατηρούνται από άλλα διαστημικά σκάφη, αλλά είναι πιθανό να είναι μίνι-εκρήξεις.

Για να γνωρίζουν με βεβαιότητα, οι επιστήμονες χρειάζονται μια πιο ακριβή μέτρηση της θερμοκρασίας των “πυρκαγιών”. Ευτυχώς, οι εργασίες που εκτελεί το όργανο SPICE (Spectral Imaging of the Coronal Environment) του Solar Orbiter, κάνουν ακριβώς αυτό.

«Περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία το επόμενο σύνολο δεδομένων μας», δήλωσε ο Frédéric Auchère, κύριος ερευνητής για τις λειτουργίες του SPICE στο Ινστιτούτο Διαστημικής Αστροφυσικής στο Orsay της Γαλλίας.

Το Solar and Heliospheric Imager, ή SoloHI, με επικεφαλής τον Russell Howard του Naval Research Laboratory στην Ουάσιγκτον, DC, αποκάλυψε το λεγόμενο ζωδιακό φως (zodiacal light), φως από τον Ήλιο που αντανακλά τη διαπλανητική σκόνη – ένα φως τόσο ασθενές, που ο Ήλιος συνήθως το κρύβει. Για να είναι σε θέση να το παρατηρήσει, το SoloHI έπρεπε να μειώσει το φως του Ήλιου στο ένα τρισεκατομμύριο της αρχικής του φωτεινότητας.

«Οι εικόνες παρήγαγαν ένα τέλειο ζωδιακό μοτίβο φωτός, τόσο καθαρό», δήλωσε ο Howard . «Αυτό μας δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι θα είμαστε σε θέση να δούμε ηλιακούς ανέμους καθώς πλησιάζουμε στον Ήλιο».

first image captured by SoloHI
Οι πρώτες εικόνες από το Solar and Heliospheric Imager, ή διαφορετικά το όργανο SoloHI, αποκαλύπτουν το ζωδιακό φως (η φωτεινή σταγόνα του φωτός στα δεξιά που προεξέχει προς το κέντρο). Ο Ερμής είναι επίσης ορατός ως μια φωτεινή κουκκίδα στην αριστερή εικόνα. Credits: Ομάδα Solar Orbiter / SoloHI (ESA & NASA), NRL

Εικόνες από το Polar and Helioseismic Imager, ή το PHI, έδειξαν ότι είναι επίσης προετοιμασμένο για μεταγενέστερες παρατηρήσεις. Το PHI χαρτογραφεί το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, με ιδιαίτερη έμφαση στους πόλους του. Οι ειδικοί θεωρούν ότι θα έχουν ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα αργότερα, καθώς το Solar Orbiter γέρνει σταδιακά την τροχιά του σε 24 μοίρες πάνω από το επίπεδο των πλανητών, δίνοντας στο διαστημικό σκάφος μια άνευ προηγουμένου άποψη των πόλων του Ήλιου.

animated image showing images from the PHI instrument
Αυτό το animation δείχνει μια σειρά εικόνων από τον Polarimetric and Helioseismic Imager (PHI) στο ESA / NASA’s Solar Orbiter. Το PHI μετρά το μαγνητικό πεδίο κοντά στην επιφάνεια του Ήλιου και επιτρέπει τη διερεύνηση του εσωτερικού του Ήλιου. Credits: Solar Orbiter / PHI Team / ESA & NASA

Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τα νέα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων βίντεο και εικόνων με λεπτομερείς περιγραφές, εδώ.

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο