Αναμείνατε ολίγον τι
Τεχνολογία

Οι πρώτες φωτογραφίες του Ήλιου… από πολύ κοντά!

Αύριο, 16 Ιουλίου 2020, αναμένεται να δημοσιευθούν στο κοινό οι πρώτες φωτογραφίες από το Solar Orbiter, μιας διαστημικής αποστολής διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ESA και NASA.

Δείτε τις πρώτες εικόνες από το Solar Orbiter των ESA / NASA εδώ

Δώδεκα κράτη μέλη της ESA (Αυστρία, Γαλλία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) καθώς και η NASA συνέβαλλαν στο επιστημονικό σκέλος. Οι Δανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Φινλανδία συμμετείχαν στις διαδικασίες κατασκευής του διαστημοπλοίου αλλά όχι στο επιστημονικό σκέλος της αποστολής.

Από την Ελλάδα συνέβαλλαν οι εταιρείες Prisma Electronics SA και ISD, καθώς και ο αστροφυσικός Γιάννης Ζουγανέλης, ως αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος του Solar Orbiter.

Ο νέος ηλιακός εξερευνητής της ESA Solar Orbiter ξεκίνησε το ταξίδι του στις 10 Φεβρουαρίου 2020 και στις 15 Ιουνίου 2020 έφτασε στο πρώτο περιήλιό του, το σημείο της τροχιάς του που βρίσκεται πλησιέστερα στον Ήλιο. Και τα δέκα επιστημονικά όργανα του διαστημικού σκάφους ενεργοποιήθηκαν για πρώτη φορά, μετρώντας τις ιδιότητες του γύρω περιβάλλοντος όπως το μαγνητικό πεδίο και τον ηλιακό άνεμο, αλλά και πραγματοποιώντας λήψη κοντινών εικόνων από την επιφάνεια του Ήλιου.

Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιστημονικές ομάδες κατάφεραν να ελέγξουν το σύνολο του εξοπλισμού, παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας του COVID-19 και έτσι η πρώτη «εκστρατεία» φωτογράφησης του μητρικού άστρου του ηλιακού μας συστήματος πραγματοποιήθηκε επιτυχώς.

Κανένα άλλο διαστημικό σκάφος δεν είχε καταφέρει να φωτογραφίσει από τόσο κοντά τον Ήλιο, παρόλο που το Parker Solar Probe της NASA που ξεκίνησε το 2018, κάνει πιο προσεκτικές προσεγγίσεις. Το διαστημικό σκάφος  ωστόσο, δεν φέρει όργανα ικανά να βλέπουν απευθείας τον Ήλιο.

Τα επίγεια τηλεσκόπια μπορούν να λάβουν εικόνες υψηλότερης ανάλυσης, αλλά λόγω της γήινης ατμόσφαιρας δεν μπορούν να συλλάβουν ολόκληρο το ηλιακό φάσμα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 15:00 ώρα Ελλάδος, οι ειδικοί της αποστολής θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν τι αποκαλύπτουν αυτές οι “κινηματογραφικές” εικόνες για το αστέρι μας, καθώς και όσα μπορούμε να μάθουμε από τις νέες μετρήσεις.

«Οι πρώτες εικόνες υπερβαίνουν τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο Daniel Müller, επιστήμονας του Solar Orbiter Project στην ESA. «Μπορούμε ήδη να διακρίνουμε ενδείξεις πολύ ενδιαφερόντων φαινομένων που δεν είχαμε κατορθώσει να παρατηρήσουμε με λεπτομέρεια  στο παρελθόν. Τα 10 όργανα επί του Solar Orbiter λειτουργούν εξαιρετικά και από κοινού παρέχουν μια ολιστική εικόνα του Ήλιου και του ηλιακού ανέμου. Αυτό διασφαλίζει ότι το Solar Orbiter θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τον Ήλιο».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση την παρουσίαση των νέων δεδομένων, εδώ.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε σχετικό βίντεο του Solar Orbiter:

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο