Αναμείνατε ολίγον τι
Web Devel

Τα 10++ καλύτερα plugins αναζήτησης του WordPress για το 2017

Τα 10++ καλύτερα plugins αναζήτησης του Wordpress για το 2017

Για όσους έχουν δουλέψει αρκετά με το WordPress είναι ήδη γνωστό, και οι καινούριοι το ανακαλύπτουν πολύ γρήγορα: η μηχανή αναζήτησης που είναι ενσωματωμένη στο WordPress δεν είναι καθόλου καλή. Ειδικά σε σχέση με τους υπόλοιπους μηχανισμούς του, υστερεί πάρα πολύ.

 

Αν και η αναζήτηση υπάρχει σαν λειτουργία, δεν μπορεί να ψάξει μέσα σε custom post types και στα taxonomies. Για παράδειγμα, αν έχετε φτιάξει ένα δικό σας τύπο αντικειμένων, π.χ. “Ταξίδι”, για μια ιστοσελίδα ταξιδιωτικού πρακτορείου, τότε η ήδη υπάρχουσα μηχανή αναζήτησης δεν πρόκειται να ψάξει ποτέ εκεί.

 

Ευτυχώς υπάρχουν διάφορα plugins που μπορούν να σώσουν την κατάσταση και να βοηθήσουν στην αντικατάσταση της μηχανής αναζήτησης με μια πιο δυνατή και ικανή, και με δυνατότητες παραμετροποίησης.

 

Στην παρακάτω λίστα θα ξεκινήσουμε με αυτά που είναι επί πληρωμή, θα συνεχίσουμε με τα freemium (που είναι τα πιο δημοφιλή της λίστας) και τα δωρεάν.

 

WPSolr (Premium)

To WPSolr θυμίζει τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης και τα μεγάλα sites, όπως το Amazon και το Ebay, με βάση το Elasticsearch και το Apache Solr.

Το WPSolr είναι ένα plugin για τις μεγάλες ιστοσελίδες, αφού ο κύριος στόχος του είναι να η βελτιστοποίηση της ταχύτητας των επερωτήσεων αναζήτησης. Είναι σχεδιασμένο για ιστοσελίδες σε WordPress, και υποστηρίζει και Woocommerce, που έχουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό σελίδων και προϊόντων.

 

Από την άλλη, λύνει τα χέρια των χρηστών. Έχει παρόμοιες λειτουργίες με αυτές που έχουν στην αναζήτηση τους το Amazon και το Ebay, και κάνει το φιλτράρισμα των αποτελεσμάτων πάρα πολύ εύκολο. Επίσης έχει δημιουργηθεί με την δυνατότητα ταξινόμησης των αποτελεσμάτων με AJAX – που σημαίνει ότι δεν ανανεώνει ολόκληρη την σελίδα αλλά μόνο την λίστα.

 

Και έχει συμβατότητα με όλες τις βασικές λειτουργίες του WordPress: Woocommerce, Advanced  custom fields, WPML and Polylang, TablePress, bbPress, PDF Embedder, Google doc  Embedder και πολλά ακόμα. Επίσης έχει πολύ καλή υποστήριξη για SEO.

SearchWP (Premium)

Το SearchWP είναι από τα πιο γνωστά και καλύτερα plugins της αγοράς. Το SearchWP δημιουργεί μια βάση δεδομένων με όλα τα posts, τις σελίδες και τα custom post types, κοινώς ότι μπορεί να προσπελαστεί, που την ενημερώνει περιοδικά.

Έχει την δυνατότητα επιλογής για το ποιες κατηγορίες και custom post types θα συμπεριληφθούν στα αποτελέσματα, κάτι που σίγουρα εξυπηρετεί όσους θέλουν πιο αναλυτική παραμετροποίηση του εργαλείου.

Μια από τις πιο δημοφιλής λειτουργίες του είναι το “fuzzy search”, που με δίνει αποτελέσματα με βάση τις ημιτελείς λέξεις κλειδιά. Δηλαδή, αν δεν θυμάται ο χρήστης ολόκληρο τον τίτλο κάποιου προϊόντος, βάζοντας μερικούς χαρακτήρες στην αναζήτηση να του επιστρέψει σχετικά αποτελέσματα που είναι αρκετά κοντά.

Τέλος, έχει την δυνατότητα ευρετηρίασης και των ξεκλείδωτων PDF αρχείων. Έτσι μπορεί να συμπεριλάβει και το περιεχόμενο κάποιων PDF αρχείων μέσα στα αποτελέσματα.

 

AJAX Search Pro for WordPress – Live Search Plugin (Premium)

Αυτό το plugin είναι φτιαγμένο σε AJAX, το οποίο σημαίνει ότι η μηχανή αναζήτησης ξεκινά να δουλεύει από την στιγμή που ξεκινήσει ο χρήστης να πατάει τους πρώτους χαρακτήρες, χωρίς να γίνει ανανέωση της σελίδας.

Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για την εμπειρία χρήστη, αφού του επιτρέπει να αναζητήσει αυτό που θέλει, είτε το θυμάται ακριβώς είτε όχι, χωρίς να μετακινηθεί και χωρίς να χάσει χρόνο.

Το plugin αυτό προσφέρει περισσότερα από 60 themes,  retina ready graphics, multiple search result layouts και πολλές ακόμα επιλογές παραμετροποίησης. Επίσης έχει υποστήριξη για custom post types και taxonomies, και είναι συμβατό με τον Visual Composer, και πολυγλωσσικά plugins όπως το qTranslate και το WPML.

Lift Search for WordPress (Premium)

Οι αναζητήσεις αυτού του plugin βασίζονται στην υπηρεσία του Amazon CloudSearch. Ουσιαστικά είναι μια Cloud λύση, που είναι ικανή να επεξεργαστεί ένα τεράστιο όγκο δεδομένων, με πολλαπλούς τύπους δεδομένων (κείμενο, εικόνες και άλλους τύπους) με την υποστήριξη προηγμένων αλγορίθμων αναζήτησης.

Το CloudSearch είναι ένα προϊόν των Amazon Web Services που προϋποθέτει μια συνδρομή για την χρήση του. Ως ένα cloud service ακολουθεί το σύστημα πληρωμών pay-as-you-go, δηλαδή πληρώνεις σύμφωνα με την χρήση που κάνεις.

Δεν είναι κάτι το ιδανικό για απλούς χρήστες, αλλά κάτι που θα ήθελε να δοκιμάσει κάθε geek.

Swiftype Search (Freemium)

Το Swiftype ανήκει στα WordPress VIP approved plugins και διαθέτει μια πληθώρα από λειτουργίες, όπως το autocomplete drop-down menu, ένα drag-and-drop interface για την ταξινόμηση των αποτελεσμάτων και λεπτομερή search analytics. Είναι σχεδιασμένο για ιστοσελίδες μεγάλου μεγέθους, με τουλάχιστον 10.000 posts.

 

Η δωρεάν έκδοση του έχει ως μέγιστο τα 50 search result customizations, υποστηρίζει την εγκατάσταση του σε ένα και μοναδικό site και περιέχει και το branding του Swiftype.

Relevanssi (Freemium)

Το Relevanssi είναι ένα από τα πιο δημοφιλή plugins του WordPress repository. Δηλαδή έχει κάτι περισσότερο από 100.000+ ενεργές εγκαταστάσεις.

Ενώ  το Relevanssi είναι freemium, θα περίμενε κανείς ότι οι πιο “δυνατές” λειτουργίες του θα είναι κρυμμένες και θα είναι προσβάσιμες μόνο για αυτούς που έχουν συνδρομή. Αντιθέτως όμως, στην δωρεάν έκδοση του προσφέρει και τις λειτουργίες: exact phrase match και fuzzy search (όπως το εξηγήσαμε και πιο πάνω στο SearchWP).

 

Το Relevanssi ταξινομεί τα αποτελέσματα του σύμφωνα με την σχέση (“relevancy”) τους με τους όρους αναζήτησης αντί για την ημερομηνία δημοσίευσης τους. Προσφέρει επίσης λειτουργίες όπως, highlighted search words, εμφάνιση των αποσπασμάτων (excerpt), προτάσεις για ορθογραφικά- τυπογραφικά, όπως το “μήπως εννοείτε;” της Google, και πολλά ακόμα.

Η premium version περιλαμβάνει μερικά προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά ακόμα.

Better Search (δωρεάν)

Το Better Search είναι εντελώς δωρεάν και ευρετηριάζει posts, σελίδες και custom post types. Δίνει την δυνατότητα ανάθεσης συγκεκριμένης βαρύτητας σε κάθε στοιχείο ξεχωριστά, τον τίτλο, το απόσπασμα, το κυρίως κείμενο, κ.ά.

Επίσης δημιουργεί heatmap,ένα χάρτη με τα σημεία που τράβηξαν το ενδιαφέρον των χρηστών.

 

Dave’s WordPress Live Search (δωρεάν)

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς από το όνομα, το plugin χρησιμοποιεί AJAX για τις επερωτήσεις που γίνονται προς την βάση δεδομένων, και έτσι επιστρέφει τα αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο ενώ ο χρήστης κάνει την ερώτηση του.

Επίσης είναι απόλυτα συμβατό με το Relevanssi και του προσδίδει την λειτουργία επιστροφής αποτελεσμάτων σε πραγματικούς χρόνους.

 

Search Everything (δωρεάν)

Αυτό το plugin μετράει τουλάχιστον 90.000 ενεργές εγκαταστάσεις, και τους δίνει την δυνατότητα να έχουν μια μηχανή αναζήτησης που ψάχνει μέσα σε posts, σελίδες, custom post types και taxonomies.

Επίσης κάνει επισήμανση των λέξεων κλειδιών μέσα στη σελίδα των αποτελεσμάτων, και δίνει και την δυνατότητα να εξαιρέσεις διάφορα posts και κατηγορίες από την ευρετηρίαση.

 

Ultimate WP Query Search Filter (δωρεάν)

Αυτό το plugin δίνει την δυνατότητα να γίνουν οι αναζητήσεις πάνω στα post types, στα taxonomies και στα meta fields. (δεν έχει γίνει κάποιο update για 2 χρόνια περίπου)

Τα αποτελέσματα εμφανίζονται βάση του template που προσφερει το theme ή μέσω AJAX.

Οι λειτουργίες του plugin μπορούν να επεκταθούν μέσω των hooks. Επιπλέον δίνει και shortcodes για να μπορείτε να ενσωματώσετε τις φόρμες αναζήτησης μέσα στα posts και τις σελίδες.

WP Google search (δωρεάν)

Το συγκεκριμένο είναι από τα πιο geeky plugins. Κρύβει μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία ώστε να κάνεις την απλή αναζήτηση του WordPress να αποκτήσει την δύναμη της Google.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια search bar που μπορεί να μπει οπουδήποτε πάνω στο site, και τα αποτελέσματα που επιστρέφει έρχονται μαζί με το logo της Google. Για να απαλαχθείτε από το branding θα πρέπει να αγοράσετε την συνδρομή που προσφέρει white label.

 

Σημείωση

Για να αποφασίσετε πιο είναι το ιδανικό για την περίπτωση σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας το μέγεθος του site σας, τις λειτουργίες που θέλετε να προσφέρει, και φυσικά πόσα χρήματα θέλετε/μπορείτε να χαλάσετε. Αλλά το σημαντικότερο είναι να αναλύσετε το αν, το πως, το γιατί,  ο χρήστης χρησιμοποιεί την αναζήτηση της  ιστοσελίδας σας.

Kevin

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο